ВСС отложи решението за санкция срещу другар на Филчев

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи предложението за понижаване в длъжност на прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Цеко Йорданов, поради отсъствието от заседанието на главния прокурор Борис Велчев.

Йорданов, известен като доверен човек на настоящият посланик на България в Казахстан и бивш главен прокурор Никола Филчев, бе ръководител на отдел “Следствен” във ВКП.  Ревизията на прокуратурата обаче показа, че той е извършил множество нарушения, най-вече при разпределянето на делата.

Поради тази причина Борис Велчев поиска Цеко Йорданов да си подаде оставката и след като той отказа, въпросът с отстраняването му бе внесен във ВСС. Дисциплинарната комисия, която се занима със случая, обаче предложи Йорданов само да бъде понижен в ранг и длъжност за две години. Причината е, че за повечето констатирани нарушения е изтекла давността. Самият Йорданов е член на ВСС.

На заседанието си в сряда ВСС отложи и решаването на казуса с главния секретар на съвета Славка Каменова, в чийто действия се съмнява Върховният касационен съд (ВКС). Каменова стана причина ВКС да скъса служебните си отношения с ВСС. 

Междувременно ВСС гласува назначаването на още един зам.-градски прокурор на София. По предложение на титуляра Николай Кокинов за негов заместник се назначава Иванка Трифонова.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?