ВСС отново атакува съдия Методи Лалов

Този път магистратът бе обвинен, че е бездействал като шеф на Софийския районен съд

Методи Лалов, сн: БГНЕС

Кампанията на мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу съдия Методи Лалов продължи с нов одит за дейността му като председател на Софийския районен съд (СРС). Този път бяха оповестени резултатите от проверка на ВСС за начина, по който той е управлявал човешките ресурси в съда. Лалов бе шеф на районния съд до 1 февруари тази година. Той подаде оставка в знак на протест срещу неглижирането на проблемите на СРС от страна на съдебния съвет.

Документът бе представен на кратко от Галя Георгиева, която обясни, че Методи Лалов е управлявал администрацията на съда без приети вътрешни правила и процедури. Нейните изводи от одита бе, че съдията е “бездействал“ като административен ръководител и не провеждал никаква политика в тази област.

“И понеже той е давал този пример, че Софийският районен съд е толкова голям, че е като хлебозавод, а останалите съдилища са като баничарници, ще кажа, че този хлебозавод изобщо не е работил, или ако е работил, то е произвеждал некачествен хляб“, обясни Георгиева. Тя каза, че хората от администрацията на районния съд са държани години, без да им се правят атестации.

“Той въобще не е управлявал съда по отношение на човешките ресурси и съдебната администрация. Предлагам докладът да бъде приложен към кадровото досие на Методи Лалов, защото той дойде с изключителни претенции към нас (ВСС), че ние не сме му помогнали за решаване на проблемите на ВСС“, разкри причините за атаката на ВСС Галя Георгиева.

Последва двучасов дебат за Методи Лалов, който в момента е в кампания като кандидат за член на новия ВСС. Накрая Галя Георгиева обобщи, че хората се интересуват от точно тези одитни доклади, които разкриват истинските проблеми на системата, а не от политическата квота във Висшия съдебен съвет.

Опозицията във ВСС реагира с призив да не се води негативна кампания срещу кандидата за член на новия съдебен съвет.

“Ние нямаме право да водим отрицателна кампания. Аз чух много недопустими определения за качествата на един кандидат“, каза Соня Найденова. Калин Калпакчиев добави, че по време на дебата за одита многократно е била коментира личността на Методи Лалов като протестиращ съдия срещу ВСС и настоящ кандидат за ВСС.

В крайна сметка ВСС взе решение да публикува одита за администрацията на Софийския районен съд, след като кампанията по избор на новия ВСС приключи на 17 юни. Това е първият одит на бивш шеф в система, който ще бъде качен на сайта на съвета. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи всички одити за шефовете в съдебната система да бъдат публикувани.

През последните месеци бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов се превърна в най-проверявания магистрат в страната. Преди две седмици ВСС вече му образува дисциплинарно производство заради създадената от него „лоша“ организация на работа в районния съд.

Случващото се с Лалов показва какво става с един съдия, който си позволи да се противопостави и да заклейми управляващото лоби във ВСС. През декември той инициира най-големия съдийски протест до момента пред сградата на ВСС, изкарвайки на улицата стотици магистрати и съдебни служители срещу зависимостите в съдебната система. Конкретният повод за демонстрацията бе фактът, че от години ВСС игнорира проблемите на най-натоварения съд в страната. Лалов е сред малцината действащи магистрати, които си позволяват остро да критикуват кадровиците във ВСС.

Отговорът на ВСС бе да назначи бившия прокурор Стефан Милев за временен шеф на Софийския районен съд. Решението бе скандално, защото ВСС игнорира напълно мнението на районните съдии. Преди да стане шеф Милев имаше по-малко от една година стаж като съдия.

По това време ВСС обяви война на Лалов, изпращайки сигнал срещу него до прокуратурата за проведена от него обществена поръчка с мултифункционални принтери. Нередности в поръчката бяха открити при одит на Сметната палата, която можеше и сама да сигнализира държавното обвинение, ако имаше данни за престъпление. Любопитното в случая е, че това бе първият път, в който ВСС праща одит на Сметната палата към прокуратурата.

После Лалов бе заплашен от ВСС, че ще бъде проверяван и за течовете във "военното НДК", въпреки че е алармирал многократно за бездействието на ВСС и правосъдното министерство по казуса. След това съдията бе наказан със забележка заради забавени дела. Преди три седмици той беше посетен от служители на ДАНС по искане на прокуратурата. Оказа се, че той е проверяван на най-високо ниво за освобождаването на чистачка и деловодителка.

Съдия Методи Лалов бе избран за шеф на Софийския районен съд през ноември 2012 година. За четирите години на позицията той успя да реши сградния проблем на най-големия съд в държавата, който отлежаваше преди това в продължение на над 20 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?