ВСС отново дава уволнената шефка на съдийския съюз на прокурор

Кадровиците искат пълно разследване на контактите и финансите на критикуващите ги организации

ВСС отново дава уволнената шефка на съдийския съюз на прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък отново да даде уволнената заради три забавени дела шефка на съдийския съюз Мирослава Тодорова на прокурор за престъпления срещу правосъдието във връзка с две дела, за които сега се научава, че е изтекла абсолютната давност (едното от тези дела е от познатия списък с дела, за което Тодорова беше наказана през 2011 г.), съобщи сайтът "Правен свят".

Съветът реши, че ще изпрати на главния прокурор новополучените данни, за които е сезиран с писмо на председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Тодорова вече бе давана на прокурор по преписката за второто ѝ дисциплинарно дело, а самият ВСС констатира преди време, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

В писмото на председателя на СГС се съобщава за нова проверка на СГС на състава на Мирослава Тодорова открила още две дела на Тодорова с изтекла давност. Едното дело е от 2005 г.,по не го Тодорова е обявила присъда в рекорден срок – декември 2006. Тук има изключително интересна подробност, съобщена от г-жа Янева в писмото – абсолютната давност за две от обвиненията е изтекла през юни 2006 г., а за последното обвинение – в началото на 2007 г.

След този срок писането на мотиви става безпредметно, очевидно защото някой в досъдебната фаза си е местил папките достатъчно дълго време, но това вече не е посочено в писмото на г-жа Янева, нито е отбелязано от ВСС днес. Напротив, сочи се, че с деянията по чл. 219 НК по тези обвинения е нанесена значителна вреда, допълва "Правен свят".

По второто дело, за забавянето на мотиви по което на Тодорова е наложено наказание през 2011 г. – намаляване на заплатата, провинението, което доста неясно се описва, е, че е връчено на деловодител към 20 юли 2012 г., когато Тодорова вече е уволнена. Същевременно, нямало го протеста на прокурора от 2007 г. Касае се за деяние по чл. 219 НК и нанесени щети за 543.5 млн. лева, като абсолютната давност е изтекла през 2010 г. Присъдата е произнесена през ноември 2007 г., не се съобщава обаче кога са написани мотивите.

Колев предложи дисциплинарното дело на Мирослава Тодорова да се прати на президента, премиера и председателя на Народното събрание, защото в случая се касае за защита на националните интереси на страната. Няма да е налице разгласяване на факти от дисциплинарна преписка, когато сеинформират отговорни фактори в държавата, смята Колев. След като Георги Шопов и Пенка Маринова изразиха съмнения доколко това е правилно, членовете на съвета решиха да изпратят на "отговорните фактори" стенограмата от днешното заседание и писмото на Янева.

Освен това Колев поиска и пълно разследване на начините, по които се финансира Съюза на съдиите в България, както и подкрепящите го редица неправителствени организации, какви са контактите им с ЕК и има ли в управителните им съвети хора, които имат връзка държавната администрация и еврочиновници.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България