ВСС отряза Аршинков за шефското място в благоевградския съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) не избра в четвъртък Красимир Аршинков за нов мандат на поста председател на Окръжния съд в Благоевград. Преди ден Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова институцията да не прави този избор преди да бъде проведена публична дискусия с магистратите и гражданите в Благоевград.

Според ССБ широко разпространените публични съмнения за конфликт на интереси изискват промяна на модела на управление, за да се преустанови уронването на престижа на съдебната власт. В крайна сметка само 7 членове на ВСС подкрепиха Аршинков, шест гласуваха "против", други седем се въздържаха. Кандидатът се нуждаеше от поне 13 гласа в своя подкрепа.

Само преди седмица оповестена проверка на комисия от членове във ВСС в благоеградския съдебен район усили многократно подозренията за опорочено правораздаване там. Главните "герои" в документа са Красимир Аршинков и жена му Михаела, която е и водещ адвокат в града.

Покрай тях в историята се намесва шефът на районния съд в Петрич, който е кум на Аршинков. Преди проверката на ВСС бяха пуснати слухове от депутата Яне Янев, че в района лобира човек с прякор "Баджанака", по подобие на Красьо от Плевен.

Аршинков бе предложен за нов мандат като шеф на Окръжния съд в Благоевград от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

След изслушването му пред ВСС в четвъртък Аршинков получи подкрепата единствено на Радка Петрова. Според нея магистратът се е държал достойно и е показал своите качества като шеф на съда.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заяви, че ще гласува "въздържал се". Според него, ако Аршинков бъде избран, ситуацията в Благоевград ще се усложни допълнително.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?