ВСС пак иска по-скъпо правосъдие, правителството дава заден

ВСС пак иска по-скъпо правосъдие, правителството дава заден

Висшият съдебен съвет отново постави в четвъртък въпроса за нуждата от увеличение на съдебните такси, въпреки настояването на бизнеса за тяхното намаляване. В същото време стана ясно, че изпълнителната власт се е разколебала в намеренията си да оскъпи достъпа до правосъдие.

Шефът на бюджетната комисия в съвета Иван Колев и неговият колега Вельо Велев поставиха остро темата пред правосъдния министър Диана Ковачева. Тя обаче отклони настояването им с репликата, че това още е "спорен въпрос". Министърът заяви, че правителството ще обсъди тарифите на съдебната власт най-рано през юни.

Фактор в дебата преди две седмица стана и Българската стопанска камара (БСК). Работодателската организация настоя за намаляване на таксите по граждански дела и определи сегашните цени за ограничаващи достъпа до правосъдие. Позицията бе фокусирана върху таксата от 4 процента върху предявените финансови искове, която се дължи на съда. БСК напомни, че междуфирмената задлъжнялост се увеличава през последните години и това води до нуждата дълговете да се търсят чрез съдебни процедури.

Тази позиция на работодателската организация очевидно е повлияла на управляващите. Велев започна изказването си с новината, че вече е говорил със заместник-министъра на правосъдието Деница Вълкова, която му казала, че "няма политическа воля за увеличаване на съдебните такси". Подобно изказване на Петкова е повече от странно предвид факта, че в края на миналата година правителството имаше воля да увеличи таксите, за да разтовари държавния бюджет от разходи по издръжката на съдебната власт.

От мотивите към проекта за Закона за държавния бюджет ставаше ясно, че цената на правосъдието в България трябва да поскъпне с поне 1/3 през 2012 година. Екипът на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков е заложил 140 милиона лева приходи от дейността на съдилищата в България през тази година на фона на 105 милиона лева за миналата.

"С този бюджет (на съдебната власт) не може да се работи. Има такси от по два-три лева за водене на дела, докато само банковите преводи струват по четири-пет лева. В същото време поскъпват газ, ток...", коментира Вельо Велев. Той напомни, че за последните три години правителството е намалило с 30 млн. лева държавната субсидия за съдебната власт и тези пари се компенсират със съдебните такси.

Правосъдният министър Диана Ковачева направи забележка на членовете на ВСС, че повдигат темата без тя да е включена в дневния ред. Тя изрази готовност да се проведе дебат по въпроса, но ако бъде съобщено предварително, за да може да се подготви. Темата се прехвърля вече повече от година между ВСС, правосъдното и финансовото министерство без да се постави за обществено обсъждане.

Въпросът за увеличение на съдебните такси бе поставен точно от члена на ВСС Иван Колев в началото на 2011 г., а предложението му бе подкрепено масово от съдилищата в страната. През септември председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев също призова за преосмисляне на тарифите.

Основното предложение бе да се въведе такса от 20 до 50 лева за обжалване на наказателните постановления. Най-значителният брой такива актове се издават от МВР за нарушения на Закона за движение по пътищата. В момента гражданите могат да се жалят пред съда безплатно. Ако подобна тарифа бъде приета, то до голяма степен би се обезсмислил финансовият аспект от обжалването, тъй като много от тези актове са за глоби в подобен размер.

Съдилищата искат и повишаване на таксите за завеждане на наказателно дело от частен характер. В момента това струва 12 лева, но магистратите искат цената на достъпа до правосъдието в тази му част да поскъпне до 50 – 100 лева. Магистратите поставиха през 2011 година и въпроса за повишаване на таксата за издаване на удостоверения за съдимост. В момента тази услуга струва 5 лева.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?