Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС пак не чу съдиите и избра бивш прокурор за и.ф. шеф на районния съд

Стефан Милев спечели предизвестена надпревара с 8 гласа зад номинацията му

8 коментара
Стефан Милев във ВСС. Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за втори пореден път демонстративно игнорира мнението на Общото събрание на Софийския районен съд (СРС), пренебрегвайки предложените от него двама кандидати за изпълняващ функциите на председател на съда – Албена Ботева и Борис Динев.

Лоялното на главния прокурор мнозинството в колегията дойде на заседанието с подготвена кандидатура на бившия прокурор Стефан Милев, а след няколко часа изслушвания и дебати очаквано го избра за и.ф. длъжността на мястото на подалия оставка Методи Лалов. За него гласуваха всичките 8 членове на колегията, подписали предложението за издигането му, докато Ботева събра 6 гласа подкрепа, а третият кандидат не получи нито един.

Непосредствено преди гласуването председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обобщи ситуацията с наблюдението, че съветът прави нова стъпка към "безпринципните назначения", неизменно сочени като проблем на ВСС в докладите на Европейската комисия.

Избраният Стефан Милев има 10-годишен стаж като обвинител в Софийската районна прокуратура, включително и неин зам.-ръководител. Той работи като съдия едва от 1 юли м.г., когато след конкурс бе назначен в Наказателната колегия на Софийския градски съд (СГС). Преди две седмици Милев бе определен да разгледа делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на изтребителите МиГ-29.

Въпреки очевидната липса на опит в администрирането на най-големия и най-натоварен съд в страната, той бе издигнат във вторник сутринта с подписите на Георги Колев, Димитър Узунов, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева и Даниела Костова.

Номинирането му от това монолитно мнозинство, традиционно стоящо и зад позициите на главния прокурор Сотир Цацаров, на практика предизвести крайния резултат от надпреварата, тъй като минималният необходим брой гласове за избор са именно 8 от 14 възможни.

"Да, България": Статуквото за пореден път наложи волята си

Новоучреденото движение "Да, България" своевременно осъди проведения от ВСС избор на временен шеф на районния съд в София, заявявайки, че "за пореден път статуквото в съдебната власт – в лицето на неформалното мнозинство в съдийската колегия на ВСС, погазвайки Закона за съдебната власт, наложи своята воля или волята на главния прокурор".

В позицията на партията, председателствана от бившия правосъден министър Христо Иванов, се припомня, че преди седмица същото мнозинство отново отхвърли кандидатурата на съдия Албена Ботева, въпреки че бе издигната от нейните колеги в съда.

"Вместо да разгледа повторните предложения, вече две, утвърдени от председателя на горестоящия Софийски градски съд Калоян Топалов, статуквото във ВСС номинира свой удобен кандидат – доскорошния районен прокурор Стефан Милев, който е съдия от по-малко от година. Съдия Милев е известен главно с позицията си, че няма нужда от промени във ВСС, съдебната власт и от каквито и да е реформи", пишат още от партията.

Според "Да, България" "с този акт мнозинството във ВСС дава ясен сигнал, че стъпките, предприети по съдебната реформа, включително по съдийското самоуправление, са недостатъчни и остават на хартия".

По време на продължилите няколко часа изслушвания на тримата кандидати и последвалите ги дебати ясно се открои основната опорна точка на мнозинството – натрупаните проблеми в СРС можели да се решат само от външен за съда човек, тъй като той се е "разцепил" на групички и лагери.

Освен това Димитър Узунов и Светла Петкова на няколко пъти подробно тълкуваха протокола от второто Общо събрание на районния съд, проведено миналата седмица. Според тях кандидатурите на съдиите Ботева и Динев не били издигнати с достатъчно гласове и резултатът от гласуването всъщност подсказвал, че те не подкрепят никого от двамата.

В подкрепа на тази трактовка Петкова дълго време търси и чете изказване на председателя на СГС Калоян Топалов, с което той мотивира решението си да внесе във ВСС и двете кандидатури, а не само една от тях. Накрая заключи, че от него ставало ясно, че Ботева и Динев не са получили необходимата подкрепа.

Калин Калпакчиев изрази дежурното си недоумение от аргументите на колегите му, посочвайки, че се намират в "необичайна процедура, която я няма нито в закона, нито в реалния живот – планетата ВСС, бих я нарекъл". След това припомни на Петкова, че противно на разсъжденията ѝ, на въпросното Общо събрание на СРС са присъствали 115 съдии с право на глас от общо 180 щата в съда.

Галя Георгиева предпочете да се придържа към мотивите си от предходното заседание на Съдийската колегия, повтаряйки, че Албена Ботева е добър професионалист, но след като вече е подала оставка като заместник на Методи Лалов, не било удачно да бъде избрана за временен председател.

Подобно на Георгиева, никой друг от колегията не изтъкна причина, заради която не би подкрепил кандидатурата на Ботева, особено предвид факта, че тя е единственият кандидат с реален опит в управлението на този съд. Нейното изслушване бе най-кратко, като тя демонстрира, че познава в детайли ситуацията в СРС.

Колегата ѝ Борис Динев също бе определен от повечето членове на Съдийската колегия като добър кандидат. Той се открои като "равно отдалечен" от двата лагера в съвета и се обяви за потушаване на напрежението между него и съда, тъй като "не виждам никакъв смисъл от конфронтация с ВСС, от някакви такива стачни действия".

Изслушването на съдия Милев продължи най-дълго и предизвика най-сериозни вълнения сред присъстващите. Причината бе, че името му бе споменато като най-вероятен избор на ВСС за временен шеф на СРС преди ден в "нещо, което не бих нарекъл медия", както отбеляза Калпакчиев.

Издигането му в последния момент с подписите на 8 членове на колегията и прокарването на точката с предложението му като първа в дневния ред във вторник от председателстващия съвета Димитър Узунов, предизвика и негодуванието на опозицията в колегията. Въпросите им за критериите и условията, при които именно Милев е получил покана за конкурса, останаха без отговор, както от него, така и от мнозинството в Съдийската колегия.

"Критериите, по които съм предложен, са посочени в самото предложение", лаконичен бе съдията, декларирайки, че "засега" не смята да се кандидатира за титулярен шеф на СРС, защото е доволен от "професионалния си комфорт, който съм изградил в Наказателната колегия на СГС".

"Кой точно и кога е говорил (с него за номинацията му – бел.ред.) не е предмет на настоящата процедура и от професионална етика не бих го огласил", бе отговорът на Милев на неколкократно зададения му въпрос за това кой му е отправил предложение да се включи в надпреварата.

Развоят на избора на временен наследник на Методи Лалов начело на СРС едва ли ще тушира натрупаното напрежение сред районните съдии, които за по-малко от два месеца организираха два масови протеста пред сградата на ВСС. Първият повод за недоволството им бе поредната проверка за забавени дела в съда, разпоредена от съвета по сигнал на главния прокурор Цацаров. Втората демонстрация бе предизвикана от предишното заседание на Съдийската колегия, на което за първи път бе пренебрегната кандидатурата на съдия Албена Ботева.

За разлика от повечето от районните съдии, новият им временен административен ръководител не е известен с отстояването на непопулярни публични позиции. Може би единствената му известна критична позиция, бе изразена през юли 2015 г. пред Канал 3 срещу предложената от тогавашния правосъден министър Христо Иванов съдебна реформа. Милев бе поканен като желаещ да обясни недоволството на прокуратурата срещу приетите впоследствие в доста орязан вид промени на конституцията и Закона за съдебната власт.

"Проблемите са в ежедневното правосъдие, които касаят пряко българските граждани, те не засягат Висшия съдебен съвет и административното управление на съда, а засягат начините на разглеждане и движение на делата, на разкриваемост на престъпленията", обясни тогава Милев, придържайки се изцяло към позицията, отстояваната през цялото време от главния прокурор Сотир Цацаров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Пеперлиев
  #8

  Не бих желал да съм на мястото на този С. Милев. Никой не харесва навлеците, които са наложени насилствено!

 2. Коментарът е изтрит в 18:42 на 31 януари 2017 от автора.
  #7
 3. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #6

  Инициатива "Правосъдие за всеки" преди 38 мин. „Мнозинството на Цацаров” – звучи парадоксално, ако говорим за съдийската колегия на ВСС. Но да не забравяме, че разделянето на Съвета на две колегии не беше съчетано с намаляване на политическата квота. Тази част от реформата беше изпълнена чисто формално, така че да се осигури властта на главния прокурор. Въпреки протестите кадровият орган на съдебната власт не зачита мнението на съдиите от най-натоварения съд в страната.

 4. т€еритория на Мики Маус
  #4

  Е какво пък?Цацаров посочва тоя,а самия Цацаров го е посочил "лично Борисов"(Кокинов към Борисов за Цацаров:"Шефе,ама нали ти сам си го избра?").Борисов пък го е посочил народа! На демократични избори! Избори, признати от САЩ и ЕС! Значи всичко трябва да е наред! Не ли? Ако не, какво не е наред? И защо?

 5. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #3

  Ай Сиктир!Мафията удря: Прокуратурата: Бюлетините за референдума са преброени грешно, гласовете стигат, за да е задължителен

 6. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #2

  Инициатива "Правосъдие за всеки": "Страхувайте се, страната се надига! Този лозунг на протестите в неделя хваща най-точно есенцията на момента" - пише Йоана Ене Доджою от румънския информационен сайт "Зиаре". "Най-големият протест в последните 27 години бе в защита на закона, на правовата държава и на правосъдието. Румънското общество изнесе лекция по достойнство, която сега обикаля света и която го нареди с право след цивилизованите държави. Румънското общество е достойно за автентична правова държава, която излезе да защити." Какво чакат българите?

 7. Пеперлиев
  #1

  Цацаратурата трябва да бъде изхвърлена от властващите и позиции!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.