Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС пак показа двоен аршин и нареди проверка на Крънчева само за година назад

Съветът се разсея за поисканите му от над 200 магистрати оставки, Ковачева няма мнение

25 коментара
Снимка: БГНЕС

По-малко от седмица, след като вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че очаква заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева да бъде проверена за забавени дела, за да не остане обществото с впечатлението, че се прилага двоен аршин в системата, Висшият съдебен съвет (ВСС) удовлетвори волята му.

Кадровиците в съдебната власт обаче не изпълниха първоначалните си намерения да възложат на инспектората проверка на цялата дейност на Крънчева, откакто правораздава в СГС (както сториха с уволнения председател на съдийския съюз Мирослава Тодорова – бел. ред.), а записаха в решението си инспекторите да се занимаят само с периода от 1 юли м. г. досега.

Като причина за значително по-краткия срок на проверката от първоначално замисления, вносителят на предложението Пламен Стоилов посочи факта, че работата на Крънчева вече е била инспектирана през 2011 г. Той обаче премълча обстоятелството, че колежката ѝ Тодорова също бе проверявана няколко пъти, но това изобщо не попречи на съвета да поиска анализ на цялата ѝ дейност.

След края на заседанието Стоилов упорито не отговаряше на телефона си, като опитите на съдебните репортери да го помолят да слезе за коментар чрез пресслужбата на съвета също се оказаха безуспешни. В крайна сметка, час по-късно, той направи изявление, но едва след като представителите на повечето медии си бяха тръгнали.

"Нека проверяващите установят кои са забавените дела, коя е причината да бъдат забавени и като представят доклада пред ВСС, тогава ще правим съответни заключения", заяви напълно формално Стоилов, цитиран единствено от агенция "Фокус".

Очаквано, въпросът за приложения от ВСС двоен аршин в разписването на периода от дейността на Крънчева, който трябва да бъде проверен, изобщо не е бил коментиран от следователя, който беше сред петимата вносители на предложението съдия Тодорова да бъде уволнена. Крънчева бе предложена за зам.-шеф на СГС лично от председателя на съда и близка приятелка на министър Цветанов – Владимира Янева.

"Нямам причина да казвам моето лично мнение..."

Преди Стоилов единствено правосъдният министър Диана Ковачева се спря пред журналистите, като в типичния си стил не пожела да коментира нищо конкретно и препрати всички зададени ѝ въпроси към членовете на ВСС и инспектората.

"Аз доколкото разбирам става въпрос за идентичен случай, при който информацията постъпва след погасяване на дело с изтекла абсолютна давност – т. е. доколкото разбирам става въпрос за същия случай, но ви препоръчвам все пак да попитате инспектората... Добре е да отправите тези въпроси към инспектората на ВСС", заяви лаконично министърът в отговор на въпрос защо в идентична ситуация съветът проявява различен интерес към работата на Тодорова и Крънчева.

"Нямам причина да казвам моето лично мнение, защото министърът на правосъдието не е участвал в тези проверки", кратко отсече Ковачева, помолена все пак да изрази някаква позиция по случая.

В крайна сметка тя прецени, че е редно да каже нещо по-подробно и обясни, че по принцип подкрепя всички предложения за наказания на "всички съдии, които имат драстично забавени дела, особено тогава когато става въпрос за погасени по давност производства". Добави и че по отношение на наболелия от години проблем с прекомерната натовареност в някои съдилища "смятам, че ще бъде решен, когато наистина със съвместни усилия с ВСС бъде решен въпросът с натовареността".

Повод за решението на съвета да възложи проверка на съдия Крънчева на инспектората стана частичното прекратяване на делото "ЦКБ" по отношение на двамата основни подсъдими Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата заради изтекла абсолютна давност. Казусът се влачи на първа инстанция вече 8 години.

Съдебният съвет си зарови главата в пясъка за поисканите оставки

 

Междувременно на второ свое поредно заседание ВСС не включи в дневния си ред обсъждане на искането на над 200 магистрати за оставки на всички членове на съвета заради безпринципната му дисциплинарна политика и уволнението на Мирослава Тодорова. Въпреки обещанието на Пламен Стоилов да предаде въпросната подписка на съдиите (той единствен разговаря с участници от безпрецедентния магистратски протест преди три седмици – бел. ред.), темата изобщо не бе засегната.

 

"Аз проверих специално, тъй като беше повдигнат от вас този въпрос, до мен не е адресирано такова писмо, така че няма и как да го внеса", за пореден път не пожела да се ангажира с казуса правосъдният министър, заявявайки, както и преди седмица, че "дневният ред се определя от Висшия съдебен съвет и се внася всяка една точка от съответната комисия".

 

"Няма как да предложа нещо, което не е адресирано до мен. Адресирано е, предполагам, до членовете на ВСС и ви препоръчвам да ги попитате тях. Въпросът за оставката е въпрос на чест, както говорихме и миналия път, и всеки решава сам. До министъра на правосъдието не е адресирано никакво писмо и предполагам това е решението на самите съдии, тъй като министърът на правосъдието е част от изпълнителната власт и няма отношение към формирането на ВСС", добави Ковачева в отговор на въпрос защо поне не е пожелала да постави на вниманието на съвета искането за оставки.

 

Обясненията ѝ, че процедурата не ѝ позволявала да го направи звучат меко казано нелепо при положение, че в Правилника за организацията и дейността на ВСС изрично е посочено, че "органите на съдебната власт и министърът на правосъдието внасят въпроси за разглеждане съобразно правомощията си".

Освен това в същия документ, който би трябвало да е добре известен на всеки член на съвета, особено на правосъдния министър, който го председателства, пише още, че "Висшият съдебен съвет провежда редовни заседания по предложен от председателстващия ВСС дневен ред".

Избирателна глухота обхвана целия държавен апарат

 

Позицията на Ковачева да не изразява никакво конкретно мнение по повод масовото недоволство в съдебната система срещу ВСС (Тодорова бе подкрепена от съдийския съюз, асоциацията на прокурорите, Висшия адвокатски съвет, 51 върховни съдии и техни млади колеги от цялата страна – бел. ред.) вече бе възприета единодушно и от целия парламент.

 

Въпреки че писмото с над 200 подписа на магистрати, с което бяха поискани оставките на ВСС, бе внесено в Народното събрание още след въпросния протест, и опозиция, и управляващи заявиха, че нямат намерение да подкрепят протестиращите срещу политиката на съвета. Председателят на НС Цецка Цачева пък изобщо не обели и дума по темата, макар, че подписката бе адресирана и до нея.

 

Повсеместното нежелание да се коментира въпроса от представители на изпълнителната и законодателната власт прави принципната позиция на управляващите, че никога не са и няма да се месят в дейността на съдебната система доста лишена от смисъл предвид факта, че лично премиерът Бойко Борисов през последната седмица чистосърдечно призна за няколко случая, в които е оказал натиск върху независимата съдебна власт.

 

"Аз не знам друга партия и друг премиер да е разпоредил на ДАНС и да се намесил дотолкова, че негов депутат да получи дори постоянна мярка задържане под стража и в рамките на един ден да му се свали имунитетът", заяви наскоро министър-председателят в интервю пред в. "Капитал", визирайки задържания за търговия с влияние Димитър Аврамов.

В същия разговор Борисов припомня и случая с оттеглената от члена на ВСС Цони Цонев негова кандидатура за съдебния инспекторат, като директно заявява, че "аз се намесих и лично извадих наша кандидатура за инспектората".

По повод критичните изводи за опити за натиск върху съдебната система от страна на членове на правителството, посочени в последния доклад на ЕК, премиерът бе дори още по-искрен, като индиректно призна за интересите на МВР шефа Цветанов да оказва влияние в кадровата и дисциплинарната политика на ВСС.

"Ето затова застанах срещу Цветанов, защото меренето с двоен аршин, това създава проблема. Не махането на даден съдия, а това, че санкцията не е еднаква за всички. Това е правилното – тогава нямаш привкус за политическа или друга намеса. На най-лошото време, на най-лошия час, по най-лошия начин го направи ВСС. Цели пасажи в доклада нямаше да ги има, ако не бяха постъпили така", обясни Борисов пред "Капитал".

Лятното трудолюбие на кадровиците в съдебната власт охладня

 

Междувременно по време на последното си заседание в четвъртък ВСС успя да вземе още едно решение, отказвайки се от заявената само преди месец готовност да работи през цялото лято заради изтичащия му през есента мандат. Оказа се, че членовете на съвета вече не виждат смисъл да пропуснат ваканцията си и определиха да заседават отново чак на 30 август.

Предложение на Цони Цонев обаче стана причина да бъде насрочено извънредно заседание за следващия четвъртък. Тогава ще бъдат обсъдени справки за резултатите от извършени проверки на 11 кандидати за членове на следващия състав на съвета.

Не стана ясно обаче дали правосъдният министър Диана Ковачева възнамерява да оттегли тържествените си поздравления към ВСС, които официално отправи в началото на юли, когато се разбра, че кадровиците планират да жертват личния си отдих в името на дълга към държавата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #25

  Каква правосъдна система бе?В Б-я такава н я м а !В болшинството съдилища има сравнително добре платени т ъ р г о в ц и,обучаване да "правораздават"навред из страната където има ПУЦОВЕ наречени Университети с рядко идващи от София хабилитирани преподаватели и наемани на тяхно място разни местни съдии и прокурори.ДОКАТО НЕ СЕ ОБЪРНЕ СЕРИОЗНО ВНИМАНИЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ПРАВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ,ЩЕ СЕ РАЗДВАМЕ НА САТОЯЩОТО -ПОШЛО И НЕКАДЪРНО!

 2. Анонимен
  #24

  От един оптимист: Ше ми се да видя публичен процес - Държавата срещу Борисов и Цветанов. За обслужване на чужди интереси, за лобизъм, за контрабанда, за незаконно забогатяване. Съдия да бъде Тодорова, изпълнител по делото да бъде Коларов. Кой знае, идват избори. Хората не са глупави, а през това управление и слепите прогледнаха.

 3. Анонимен
  #23

  ВАС може ли да ни информира за причините, поради които съдия Тодорова е забавила делата? За всяко забавено дело по отделно.Без тази информация остава впечатлението, че по отношение на госпожата ВАС изпълнява политическа поръчка.

 4. Анонимен
  #22

  21 Виждам известен сарказим в твоето писание. Аз бих казал- Цоцко да живее. Той е нашето спасение срещу разни недоносени антиГЕРБЧЕТА. Аз лично сьм удивен от Цоцковите умствени способности, мислех си че моето IQ е високо. Сега виждам че греshа. Ave COCKO!!!

 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #21
 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #20
 7. Анонимен
  #19

  До долния 15: 1. Назначаеми и то, верно до почтена възраст САЩ, са Върховните съдии, а отделните щати имат различна практика; 2. Пред съд. заседатели, които внимателно се подбират за да не са предубедени пледира прокурора за обвинението и адвоката на защитата и по-убедителният печели.Тази система е по-добра, ми се струва, тъй като по-трудно се подкупват 12 съд. заседатели от 1 съдия, но не е съвършена! Не съм юрист, но като обикновен гражданин на страната мисля, че се налага основна промяна в тази област с по-широко обсъждане. А по отношение на съдий нарушаващи закона не може да има компромис! Било претовареност, било за пръв път - аут! Иначе има затъване!

 8. Анонимен
  #18

  ВСС са много объркани как да служат на полицията без да стават за резил. за съжаление не става, когато някой седне да чете законите дори и рядко.

 9. Анонимен
  #17

  обърнахте ли внимание на председателстващата заседанието на ВСС? Каква хубавица и каква умница, нали?! Блазе ни, че си имаме такава министърка на правосъдието! Нека да ни завиждат цивилизованите държави, нека! Хак им е като си нямат премиер - пожарникар и министър на МВР физкултурник с 6 апартамента, нека да се пукат от яд!Особено да се пукат, че техните министри на финансите не са направили зоокът на кучетата на любовниците в кабинетите си! Ами, като са прости и не са се сетили да си изберат такова правителство, хак им е! Ние обаче, колко сме горди с нашите министри! Блазе ни!

 10. Анонимен
  #16

  Тия негодници, половината от които са назначени от Крясьо черничкия, нещо май имитират дейност! Щели да проверяват приятелката на семейната приятелка на един физкултурник с 6 апартамента! Ега ти гаврата с цял народ, която си позволяват корумпираните пишман магистрати, нарекли се ВСС!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.