ВСС пак привиква Румяна Ченалова и Владимира Янева

Етичната комисия ще разпита и множество известни адвокати

Румяна Ченалова и Владимира Янева

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет отново привиква за изслушване Румяна Ченалова и Владимира Янева във връзка с аферата с изтеклите записи. Решението е взето след изслушването преди седмица на Ченалова, която явно е провокирала задълбаване на проверката, тъй като този път са поканени и множество известни столични адвокати.

Това са адвокатите Иван Тодоров, Момчил Мондешки, Теодора Дренска и Христов. Кой е адвокат Христов от съобщението на ВСС не става ясно.

Момчил Мондешки обаче е достатъчно известен. Множество медийни публикации го посочват като близък до бившото ръководство на Софийския градски съд. От записите по "Яневагейт" се разбира, че Теодора Дренска е приятелката на Владимира Янева, която ѝ казала за предстоящото "опраскване". Дренска е бивш депутат от НДСВ, чийто контакти присъстваха в тефтерчето на Красьо Черничкия с ланците.

Най-известният адвокат Иван Тодоров е професор по административно право и един от управляващите съдружници в кантората "Георгиев, Тодоров и ко"

На същото заседание ще бъдат изслушани и членовете на ВСС, чиито имена бяха замесени в аферата – Ясен Тодоров, Димитър Узунов и Милка Итова. Ясен Тодоров и Димитър Узунов са определени от Владимира Янева като най-оправните във ВСС и като хората, които отговарят за лобитата. Милка Итова е спомената като приятелка на Владимира Янева. Именно тя е казала на Теодора Дренска за "опраскването", а Дренска е предала на Янева.

Етичната комисия е решила да изпрати в прокуратурата всички свидетелства на Румяна Ченалова за срещата ѝ с Владимира Янева през април. Ченалова твърди, че Янева и мъжът ѝ са дали пари на нейното семейство. Целта била Ченалова да не говори срещу главния прокурор, но тя отказала офертата и върнала двете пачки.

ВСС ще изпрати и повторно искане до сайта "Биволъ” за предоставяне на пълния набор от записите на разговори между г-жа Ченалова и г-жа Янева. Етичната комисия пак ще поиска информация и от сайта "ПИК" за това кой е тайнствения мъж от записите по аферата "Яневагейт". Заседанието на комисията ще се проведе на 7 декември (понеделник).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?