ВСС пак ще дава съдия Методи Лалов на прокуратурата

Методи Лалов, сн: БГНЕС

Мнозинството във Висшият съдебен съвет (ВСС) показа непоколебимото си намерение да преследва до дупка бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов. В четвъртък бе направен анонс, че ВСС ще изпрати втори сигнал срещу него до прокуратурата – този път с обвинение, че Лалов е предизвикал тежки повреди върху сградата на т.нар. "Военно НДК".

В тази сграда трябва да се преместят Наказателното отделение на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Членът на ВСС Светла Петков обясни, че в качеството си на шеф на съда Методи Лалов е отказал да приеме ремонтирана сградата и заради това там са появили големи течове. Ремонтът и преустройството на тази сграда струваха на държавата близо 20 млн.лв.

"Същият (Лалов – б.р.) отказа да стопанисва сградата, особено в зимния период, тежката зима, която беше, което наложи комисията да вземе решение да се пусне отоплението, защото имаше течове. Тези течове, след като премина периодът на замръзване, се увеличиха и ВСС изпрати свои специалисти, които констатираха големи нарушения от нестопанисването на Лалов. За отстраняване на тези повреди по новата сграда и за охраната, изпълнителят пое доброволно да я пази, макар че трябваше да бъде направено от Министерството на правосъдието, се налагат разходи от около 100 000 лева, които ще бъдат внесени на следващото заседание на пленума. За ремонти поради лошо стопанисване ще искаме да сигнализираме прокуратурата, за да търсим отговорност от председателя на съда, на който беше възложено то. Но това на следващото заседание", каза Петкова, цитирана от "Правен свят".

Пред Mediapool Методи Лалов напълно оспори тези твърдения. Той каза, че никой не му е предлагал да приема ремонтираната сграда и допълни, че тя не е и ставала за приемане. Едва през декември 2016 година ресорната комисия във ВСС е поискала от него да изпрати човек от съда за участие в държавната приемателна комисия. Лалов веднага е изпратил няколко души, защото обектът е голям.

Бившият шеф на съда обясни, че неколкократно е сигнализирал, че сградата трябва да се отоплява, за да не се появят течове. "Преди няколко седмици в страницата на съда във Фейсбук написахме, че решението на ВСС да пусне отоплението е като след дъжд качулка, защото течовете вече си бяха там", каза съдията.

Според него намерението на ВСС да сезира за втори път прокуратурата вече прилича на "кампания за очерняне на името му". "Тези хора просто не могат да търпят чужда позиция. Те не могат да повярват, че някой може да действа само в интерес на съда и да не е мотивиран от някакво политическо влияние", обясни Лалов, който бе основен двигател за ремонта на новите сгради на Софийския районен съд.

В срядата на януари ВСС сезира прокуратурата за обществена поръчка за принтери за съда, проведена под ръководството на Методи Лалов. Нередности в поръчката бяха открити при одит на Сметната палата, която можеше и сама да сигнализира държавното обвинение, ако имаше данни за престъпление. Любопитното в случая е, че това бе първият път, в който ВСС праща одит на Сметната палата към прокуратурата.

Войната на мнозинството във ВСС срещу Методи Лалов започна, след като той подаде оставка като шеф на съда в средата на декември. Той бе инициатор на протеста пред сградата на съдебния съвет, който изкара на улицата стотици съдии и съдебни служители срещу зависимостите в съдебната система. Конкретният повод за демонстрацията бе факта, че от години ВСС игнорира проблемите на най-натоварения съд в страната.

Тогава в интервю за Mediapool Лалов каза: "Мнозинството членове на ВСС показаха, че са недостойни хора и не са годни да бъдат там, където са. Това нещо не бива да се повтаря никога повече".

Неговата оставка като председател на съда влиза в сила на 1 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България