ВСС пита спецсъда как Лозан Панов е накърнил независимостта му

ВСС пита спецсъда как Лозан Панов е накърнил независимостта му

Съдиите от апелативния спецсъд получиха три дни да отговорят на въпроса как Лозан Панов е накърнил магистратската им независимост с проверката по делото "Иванчева". Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отложи дебатите по точката за заседанието си в петък. Повод за дебата стана отворено писмо на магистрати от апелативния спецсъд до ВСС. В него се иска от кадровиците да излязат с позиция дали разпоредената от Панов проверка представлява форма на натиск върху съда.

Междувременно стана ясно, че апелативният спецсъд е върнал незаконно в ареста бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Трима съдии от Върховния касационен съд изчетоха материалите по делото и откриха множество нередности.

На 16 ноември първоинстанционният Специализиран наказателен съд пусна под домашен арест Иванчева и Петрова, позовавайки се на медицинската експертиза за двете жени. Още същата вечер прокуратурата поиска връщането им в ареста пред спецапелативния съд. Втората инстанция светкавично удовлетвори искането на прокуратурата.

Проверката на върховните съдии показа няколко груби нарушения на закона в този случай. Първо, апелативният съд не е дал седем дни на подсъдимите да направят възражение срещу протеста на прокуратурата, който стана формален повод за връщането им в ареста. Друго фрапиращо нарушение е, че апелативният съд е отменил решението за домашния арест преди то да е било подписано от целия съдебен състав, т.е. от бързане е бил отменен негоден съдебен акт.

Проверката създаде и сериозни съмнения за натиск по делото от страна на шефа на апалативния спецсъд Георги Ушев върху първоинстанционния съдия Иво Хинов, който пусна от ареста подсъдимите.

Съдия Ушев е уведомил Хинов за необходимостта особеното искане (на прокуратурата за спирането на домашния арест - б. р.) да се администрира възможно най-бързо. Ушев е поискал от Хинов да уведоми дори следствения арест за постъпването на документите, изготвени от прокурора. Това ясно показва, че още преди разглеждане на случая по същество е била ясна нагласата двете жени да бъдат върнати в ареста.

Съдия Георги Ушев изпрати до ВСС възражение на констатациите от проверката на ВКС, но в него пропуска да обсъди разговора си със съдия Иво Хинов. Шефът на апелативния спецсъд обяснява, че подсъдимите са получили правото си на възражение чрез адвоката си по време на делото. Ушев допълва, че съдът е бил длъжен незабавно да разгледа протеста на прокуратурата, защото иначе се е създавала опасност Иванчева и Петрова да избягат от правосъдието.

Съдийската колегия на ВСС си даде три дни да мисли по казуса.

Шефът на ВКС Лозан Панов заяви пред колегите си, че проверката на делото "Иванчева" не е първата, която той разпорежда. Панов напомни, че е имало проверка и на случая с ареста на Ценко Чоков, която е извършена по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

По случая "Чоков" спецсъдиите предпочетоха да нямат съмнения дали се оказва натиск върху тяхната независимост. Те затраяха и за безпрецедентното искане на прокурори да се блокира проверката на върховния съд по делото "Иванчева".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?