ВСС под натиск за оставки след скандала "Красьо"

ВСС под натиск за оставки след скандала "Красьо"

Съюзът на съдиите в България (ССБ) поиска във вторник тримата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), замесени в аферата "Красьо", да бъдат незабавно отстранени. От ДСБ започнаха политическия дебат за радикална реформа на магистратурата, а членове на ВСС определиха подаването на оставка като нормален изход от ситуацията.

ДСБ определи като "недопустимо" и "необяснимо" мълчанието на управляващата партия ГЕРБ по скандала с плевенчанина, за който се твърди, че срещу заплащане урежда услуги във ВСС и съдебната власт.

Според Съюза на съдиите освобождаването на хората, които са имали контакти с "черничкия човек с ланците", се налага без да се търси несъмнено доказване на тяхната вина по стандартите на Наказателния процес или на дисциплинарните производства. "За българската съдебна власт това е най-големият корупционен скандал, в който някога са били замесвани нейни представители", се казва в отвореното писмо на ССБ.

По неофициална информация на Mediapool, един от замесените в скандала ще подаде оставка като член на ВСС още в четвъртък. Ако той е бил избран от политическата квота на съвета, Народното събрание ще трябва да излъчи друг на неговото място и това би било повод да се дебатира състоянието на съдебната власт.

От съдийския съюз настояват още за спешни мерки за реформа в съдебната власт, а ВСС "незабавно да прояви отговорен държавнически подход". ДСБ подкрепиха тези призиви и обявиха, че ще инициират среща с ГЕРБ и правосъдния министър с цел да се уточнят рамките на реформата.

Дясната партия държи прокуратурата и следствието да бъдат вкарани в изпълнителната власт, докато от ГЕРБ отхвърлят подобен радикален подход с мотива, че тези органи трябва да останат политически независими.

"Ние няма да поставяме предварителни условия за разговорите с ГЕРБ, защото тази реформа трябва да бъде извършена от тях като управляваща партия. Съдебната система обаче показва, че е неспособна сама да се справи с проблемите си", коментира зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

В отговор на въпрос кой точно трябва да си подаде оставката, тя заяви, че като юрист би казала тримата замесени, но като политик държи това да е целият състав на ВСС. "Никой вече не вярва на ВСС. Това е пореден удар по България, която заради съдебната власт търпи санкции от ЕК. При най-малкото съмнение тези хора трябва да си подадат оставките, а това съмнение вече е налице. На тяхно място трябва да дойдат хора, за които съмнения няма", добави Михайлова

Скандалът "Красьо" избухна през юли, след като членът на ВСС Иван Колев го описа като "черничък човек с ланци", който пазарува гласове в съвета срещу 200 000 евро. Проверката на прокуратурата установи, че зад това име стои 27-годишният Красимир Георгиев.

От разпечатките на проведените телефонни разговори се установи, че той се е свързвал с трима членове на ВСС – Иван Димов, Стойко Стоев и Пламен Стоилов. С първите двама контактите са били интензивни. Те отказаха да подадат оставки с аргумента, че не са говорили за кадруване с Красьо. Останалите членове на ВСС решиха да сформират комисия, която да установи дали тримата са нарушили етичния кодекс на магистратите. Окончателното решение се очаква до седмица.

"Сянка съмнение"

По друг повод, но отново за съмнителен морал говори и председателят на етичната комисия във ВСС Цони Цонев. "Крайно време е от системата да си отидат хората, които хвърлят и сянка съмнение върху работата на магистратите, които ежедневно работят почтенно", коментира бившият прокурор арестът на кюстендилския съдия Юрий Маринов заради подкуп от 24 000 лева. Преди седмица Цонев не коментира в този дух скандала "Красьо".

Самият Цонев бе сред посетителите на банкета на военния съдия Веселин Пенгезов, организиран малко след като бе избран за шеф на цивилния Софийски апелативен съд. След това комисията му отсъди, че това поведение не представлява конфликт на интереси.

"Аз щях да напусна"

"Ако бях на мястото на Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, щях да си подам оставката", каза членът на ВСС и на комисията за проверка на обстоятелствата около скандала Божидар Сукнаров. Той и неговият колега от съвета Георги Гатев се срещнаха с главния прокурор Борис Велчев в опит да получат допълнителна информация по казуса.

"При този натиск, който се упражнява върху ВСС, по начина, по който нещата в някои случаи невярно се интерпретират, аз спокойно бих си подал оставката", допълни Гатев и заяви, че този натиск идва от медиите.

На този етап комисията във ВСС ще занимава само с тримата си колеги. Останалите над 30 магистрати, които бяха засечени да си говорят с Красьо, ще бъдат проверявани после. Комисията ще проверява "етичната страна" на скандала, както и дали разговорите на тримата съвпадат с гласуванията за административни шефове в системата. Градският прокурор на София Николай Кокинов от своя страна заяви, че в рамките на досъдебното производство срещу Красимир Георгиев се проверяват всички замесени лица. Това включва и политиците, които излизат от тефтерчето на Красьо. Преди седмица стана ясно, че през 2005 г. той е работил за предизборната кампания на НДСВ в Плевен, където водач на листа бе Милен Велчев.

Милен Велчев: Говорим с Красьо, но не съм искал такива услуги

Бившият финансов министър призна, че е работил с Красьо.

"Познавам го от времето на кампанията. Той ни предостави тогава срещу заплащане, разбира се, помещение за едно от мероприятията на кампанията ни“, заяви той пред бТВ.

Запитан как са приключили отношения с Красьо, Велчев отговори: "Не са спирали, ние продължаваме да се чуваме от време на време“. Бившият министър коментира, че е говорил с него за корупционния скандал във ВСС и за "лобирането“ му за назначения в съвета. “Той, разбира се, отрича тези обвинения. И аз съм склонен да му повярвам, защото логиката ми не ми позволява да мисля, че човек като него, без силните политически ресурси на водещи политици и т.н., би могъл да влияе върху избор“, каза Велчев.

Велчев отрече самият е искал някаква подобна услуга от Красьо. "Не, нямам интерес в тази сфера и не сме обсъждали темата с него“, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България