ВСС под обсада от протестиращи срещу Гешев

Цацаров и колегите му декларират, че няма да се поддадат на натиск

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава в четвъртък, докато пред сградата му стотици протестираха срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Едновременно десетина души участваха в контрапротест срещу "политическата намеса в работата на независимата съдебна власт", в който лично участие взе издателят на сайта "Пик" Недялко Недялков и негови подчинени.

Протестиращи срещу Иван Гешев замерваха служителите на "Пик" с жълти стотинки, а контрапротестът искаше оставката на "слугата на олигархията Лозан Панов". Реакцията на Недялков бе серия от материали, с които обвинява протестиращи в опит да "окървавят" София и ги нарича "розови фашисти".

Протестът срещу Иван Гешев пред ВСС бе организиран от "Демократична България" във Фейсбук. Към него се присъединиха журналисти, включително такива от екипа на "Биволъ", които също се оказаха мишена в коментарите на Иван Гешев. Имаше и привърженици на осъдената кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

В първото си интервю като кандидат за шеф на държавното обвинение Гешев намекна, че "Демократична България" има пръст в пробива на информационната система на НАП, тъй като е реагирала много с позиция на хакерската атака..

Така в четвъртък ВСС заседава под викове "Мафия", "Оставка", "Вие сте позор", "Гешев-вън", но нова номинация за главен не се появи. Протестиращите настояха Гешев да се оттегли от надпреварата, което също не се случи.

"Ще има протест и на 24 октомври, когато съветът трябва да избере новият главен прокурор", каза лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Той обяви, че ще внесе искане за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев заради коментарите му, че "не споделя вижданията на десните екстремисти за разделението на властите".

Христо Иванов внесе иск във ВСС от свое име, с който обвинява Гешев в действия, уронващи престижа на съдебната власт. Иванов изброява, че Гешев прави недопустими политически изказвания, което е конституционно основание за освобождаване от системата.

С мегафон пред протеста Христо Иванов обясни, че прокурор Гешев е "крещящо неподходяща" и "нетърпима" кандидатура за главен прокурор. "Искаме във ВСС да знаят, че няма да могат да се съберат и да го гласуват (на 24 октомври) без гражданите да им кажат, че са мафия", каза Иванов.

Контрапротестът издигна плакати с надписи "Слугите на Прокопиев не искат Гешев за главен прокурор".

Иван Гешев беше номиниран от всички 11 членове на прокурорската колегия на съвета, но това предизвика негативни реакции от гражданския сектор, извънпарламентарната опозиция и множество известни юристи. По време на протестите движението по ул. "Екзарх Йосиф" беше блокирано, а плътен кордон от полицаи охраняваше сградата на ВСС.

Срокът за издигането на кандидатури за главен прокурор изтича на 29 юли. При положение, че всички 11 членове на Прокурорската колегия вече са подкрепили Гешев, а правосъдният министър Данаил Кирилов няма да издигне човек, то изборът най-вероятно ще се проведе само с един кандидат.

В четвъртък прокурори, следователи и служители от специализираните прокуратури излязоха с открито писмо в подкрепа на Иван Гепев.

"С действията си той винаги е подкрепял работата на магистратите и съдебните служители. Г-н Иван Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебната зала. Г-н Гешев е колегата, които участва в досъдебната фаза на процеса – и като редови магистрат, и като ръководител, осъществявайки методическо ръководство и контрол, съобразно задълженията си", пишат те.

В писмото има призви към членовете на ВСС "да не се поддават на недопустимия натиск от политически и икономически субекти".

Цацаров и сие: Няма да поддадем

В четвъртък членовете на Прокурорската колегия на ВСС, включително Сотир Цацаров, излязоха с декларация срещу протестиращите. Сигналът на Христо Иванов срещу Иван Гешев е определен като "опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт".

Членовете на ВСС допълват, че с действията си "Да, България" нарушава точно тези демократични ценности и принципи на правовата държава, които казва, че защитава.

"Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена в пълно съответствие с изискванията на конституцията и закона, без членовете на Прокурорската колегия да се поддават на опити за политически натиск и влияние, независимо от това дали те се осъществяват от управляващите или от опозицията в политическия живот на страната", се казва в позицията.

По същото време и Камарата на следователите изказва одобрението си за номинирането на зам.-главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор. Според ръководството на камарата сред качествата на Гешев са уменията да мотивира колектива, изявената независимост и воля за налагане на законността, решителността при изпълнение на служебните задължения и психическата устойчивост при работа под напрежение и високо ниво на стрес.

Следователите призовават всички институции и неправителствени организации да не се намесват в работата на съвета, който предстои да избере следващия главен прокурор.

Профилактиране на протестиращи

Съпругата на Лозан Панов – Елисавета, излезе на свой ред с отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов. Тя разказва на Борисов, че полицията е записвала личните данни на протестиращите срещу Иван Гешев. Сред записаните е и синът на Елисавета Панова.

"По време на протест пред сградата на ВСС служител на МВР е изискал документ за самоличност от 20-годишния ми син и си е записал личните му данни. Преди това е трябвало да отговори къде отива: на протест или на работа. Отговорът е бил: на протест", разказва Панова, която е журналист.

"Опитът ми с Вас и Вашия приятел, главния прокурор Сотир Цацаров, ме научи, че трябва да реагирам незабавно, за да не допусна синът ми един ден да се изненада като майка си от "криминалното си досие", пише тя. Панова спечели дело за клевета срещу медиите на Делян Пеевски за публикация, в която бе написано, че тя има "кримидосие".

Тя призовава Борисов да разпореди проверка на вътрешния министър за случилото се, защото "в този тефтер са записани личните данни не само на моя син, но и на други свободни хора, отишли да изразят гражданската си позиция срещу поредното безобразие във върховете на властта".

Споделяне

Още по темата

Още от България