ВСС поиска източниците на аферата “Янева“

Ясен Тодоров и главният прокурор Сотир Цацаров, снимка БГНЕС

Вместо да започне незабавно снемане на обяснения от замесените в аферата с изтеклите записи на Владимира Янева, Висшият съдебен съвет (ВСС) е поискал от сайта “Биволъ“ да разкрие своите източници. С писмо до редакцията от 10 ноември председателят на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров е изискал предоставянето на всички записи между магистрати, с които медията разполага, информация относно източника и гаранция за тяхната автентичност.

В отговор “Биволъ“ е предоставил само линкове за сваляне на публикуваните до момента записи.

Защитата на журналистическите източници е международен стандарт, който би трябвало да е много добре известен на ВСС. Дори те да са тайни, няма никаква пречка кадровиците на Темида да проверят информацията по същество чрез свидетелски показания.

“Позовавайки се на решение на ЕСПЧ относно тайната на източниците по делото “Санона Уитгеверс срещу Холандия“, отказахме да предоставим информация за източника. С такава информация така или иначе не разполагаме, тъй като записите са получени в платформата за анонимно споделяне “Болканлийкс“, която прави невъзможно обратното проследяване на подателя“, се казва в съобщението на медията.

ВСС е информиран, че оригиналните записи са добросъвестно анализирани с акустичен софтуер за следи от монтаж, добавяния или отстранявания, но такива не са открити. Върху записите не се открити следи от специалните маркери (т.нар. бипове), характерни за законно разрешените специалните разузнавателни средства.

Преди два дни Ясен Тодоров обяви, че неговата комисия се е самосезирала за изтеклите записи. Той обясни, че първо ще се провери дали те са от законни СРС, а ако не са “ще мислим какво ще правим“.

По този начин ВСС умишлено вкарва процедурата в омагьосан цикъл. Ако информацията не е от законни СРС, съдебният съвет може да се опита да сведе случая до скандал от типа “две жени си говорят“. Това вече бе направено от една от главните действащи фигури в записите –шефа на Върховния административен съд Георги Колев. Ако са от законни СРС, ВСС получава възможност да се забие в хипотезата, че няма как да провери записите, защото повечето членове нямат допуск до класифицирана информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?