ВСС поиска "само" 69 млн. лв. повече за съдебната власт през 2016 година

ВСС поиска "само" 69 млн. лв. повече за съдебната власт през 2016 година

Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска увеличение на бюджета на съдебната власт за 2016 година със “само“ 69 милиона лева. Това беше най-скромният от трите варианта, разработени от бюджетната комисия към съвета.

През тази година е предвидено магистратурата да изхарчи 473 милиона лева, което означава, че ВСС иска за следващата година общо 542 милиона лева.

“Увеличение с 69 милиона лева ще позволи реализиране на набелязаните реформи", обясни Димитър Узунов от бюджетната комисия на ВСС. Въпреки това комисията бе подготвила варианти за бюджет на магистратурата от 569 милиона лева и от 578 милиона лева. Никой не обясни какво точно се включва в трите варианта. Една от най-големите критики към всички съдебни съвети досега е била неясното изразходване на бюджета на съдебната власт.

И трите варианта, разработени от ВСС, предвиждат увеличение на заплатите в съдебната система. Въпреки това членовете на съвета изразиха съмненията си, че съдебната власт изобщо ще получи някакво увеличение на парите през 2016 година.

Представителят на следствието във ВСС Румен Георгиев коментира, че едва ли и през тази година съдебните кадровици ще постигнат прецедент и ще успеят да повлияят на изпълнителната власт.

"Все пак, при приемането на по-рестриктивен вариант, ВСС ще покаже разбиране към общото финансово състояние на държавата. Не че това ще даде предимство в преговорите с Министерството на финансите", каза той.

При последната си визита във ВСС финансовият министър Владислав Горанов показа нулева толерантност към исканията на магистратурата за увеличаване на заплатите в съгласие със законодателството. Той обясни, че щом законът постановява заплатите да се увеличат, по-скоро трябва да се промени законът.

Министърът на правосъдието Христо Иванов каза, че вече е уведомил Владислав Горанов за усилията на ВСС за оптимизране на съдебната карта. "Мисля, че това ще е силен аргумент в защита на бюджета за 2016 година", каза Иванов. Въпросното оптимизиране на съдебната карта означава затваряне на най-слабо натоварените съдилища.

Споделяне

Още от България