ВСС получи списък с присъди на Страсбург по пловдивски дела

Адв. Михаил Екимджиев поиска от съвета да разкрие кои съдии са отговорни

Михаил Екимджиев

Пловдивският адвокат Михаил Екимджиев изпрати в сряда до Висшия съдебен съвет (ВСС) списък от 80 осъдителни решения на съда в Страсбург срещу България, които са свързани с работата на пловдивските съдилища. Той поиска ВСС да направи проверки кои точно магистрати стоят зад проблемните дела.

В момента в съдебния съвет тлее скандал около номинацията на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор. Той е атакуван от правозащитници заради множеството осъдителни присъди срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), свързани с дела, гледани в пловдивския съдебен район. В свои публични изявления Цацаров е признавал, че се придържа към по-твърда наказателна политика.

В началото на седмицата 64 съдии от Пловдив пуснаха до ВСС писмо, с което настояват съветът да даде "справедлива оценка" за тяхната работа. Според тях негативните оценки за работата им се коренят в използването на неверни данни. В писмото се изказват съмнения, че източник на всички тези твърдения е "една адвокатска кантора в Пловдив", вероятно визирайки юристите Михаил Екимджиев и Емилия Недева, членове на "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека", които водят голям брой от делата в Страсбург.

Всичко това даде повод на члена на ВСС Галя Георгиева да защити пловдивските съдии. Тя заяви, че ще поиска от съвета да разгледа "справедливото искане" на магистратите. Георгиева е поддръжник на кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор и е бивш заместник-председател на Пловдивския апелативен съд.

В писмото си до съдебния съвет адв. Екимджиев също настоява за даване на справедлива оценка и с това мотивира приложения от него списък от 80 осъдителни присъди на съда в Страсбург. Той уточнява, че списъкът не претендира за изчерпателност.

"Във връзка с искането на пловдивските съдии за "справедлива оценка" на "действителните резултати" от работата им, моля да бъдат изискани делата на пловдивските районен и окръжен съд, кореспондиращи с осъдителните решения на ЕСПЧ, за да бъде дадена конкретна оценка за приноса на всеки съдия за осъждането на България", се казва в писмото на адв. Екимджиев до ВСС.

 

Той призовава съвета да разгледа тази тема заедно с предишно негово искане за съобразяване на кадровото развитие на магистратите с това дали са станали причина за осъждане на държавата пред Страсбург. Екимджиев защитава тази идея заедно с проф. Дончо Хрусанов и адв. Йордан Цветанов.

 

"Тъй като членът на ВСС Галя Георгиева има непренебрежим принос към дължината на приложения списък (от осъдителни присъди на съда в Страсбург), моля ВСС, при обсъждане на поставените въпроси, да вземе подходящи мерки, осигуряващи обективност и безпристрастност на оценката", заявява Екимджиев в писмото си до съдебния съвет.

 

Той напомня и изказване на Георгиева пред БНР, в което тя обяснява, че "Пловдивският окръжен съд работи като швейцарски часовник".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?