Аршин за справедливост

ВСС помаза човека на Владимира Янева и наказа опозицията

Петя Крънчева стана зам.-шеф на СГС, Мирослава Тодорова с нова дисциплинарка

ВСС помаза човека на Владимира Янева и наказа опозицията

В рамките на едно и също заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) назначи съдия Петя Крънчева за заместник-председател на Софийския градски съд (СГС) и започна дисциплинарно производство по още едно дело срещу председателя на опозиционния съдийски съюз Мирослава Тодорова. Двамата съдии са проверявани многократно през последните две години за забавени дела, но резултатите от тях се тълкуват по различен начин от кадровиците на Темида.

Крънчева е предлагана на 3 пъти за наказание за бавно правораздаване от съдебния инспекторат през последните две години, но се отърва само с обръщане на внимание. Мирослава Тодорова на свой ред бе наказана с 15% намаление на заплатата още при първата възможност. Сега срещу нея се води ново дисциплинарно производство за забавени 2 дела – едното с четири години и осем месеца, а другото с четири години.

Крънчева обаче е един от най-близките хора на председателя на градския съд Владимира Янева и бе лансирана от нея за заместник-председател. Семейната приятелка на вътрешния министър не зачете мнението на магистратите в градския съд, които предложиха за поста своя колега Владимир Астарджиев. Постът на Крънчева е ключов, защото тя ще поеме разпределението на делата в наказателното отделение на СГС и най-вероятно ще получи правомощието да подписва разрешенията за СРС.

Статистиката показва, че съдия Крънчева е един от съдиите с най-много останали висящи дела през последните три години, въпреки че е една от най-слабо натоварените. Тя бави множество дела над препоръчителните срокове, сред които ключови процеси като този срещу прокурора Славчо Кържев, делото за пране на пари по "Топлофикация-София" и казуса с фондация "Демокрация".

През 2011 г. Крънчева оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов по делото за безстопанственост. Тогава тя привлече вниманието на медиите в дълга политическа реч в защита на Върбанов. След това съдебният инспекторат започна проверка по делото. Градският прокурор Николай Кокинов пусна сигнал в инспектората към ВСС за делото срещу шефа на"Озеленяване" Любомир Ников, което се гледа от Крънчева и бе прекратено заради изтичането на давностните срокове.

По време на дебатите около предстоящото повишение на съдията председателят на комисията по атестиране във ВСС Георги Шопов съобщи, че комисията предлага отлагане на гласуването, за да се проверят отново всички тези факти. Радка Петрова също предложи отлагане. Главният съдебен инспектор Ана Караиванова припомни, че всичко това е известно на ВСС от докладите на инспекторите. В крайна сметка Шопов и Петрова оттеглиха предложението си и съдия Крънчева бе издигната с 15 гласа "за", 4 "против" и 5 "въздържали се".

На същото заседание ВСС отправи и призив към правосъдното министерство да запълни празнотите в закона, които не позволяват атестирането на магистрати, работили известно време в институции извън съдебната система. Извън това, съветът поиска от изпълнителната власт да запише в закона задължително издигане в длъжност и ранг за магистрати, които са били съдебни инспектори или членове на ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?