ВСС поправи гафа си при конкурса за върховни съдии

Висшият съдебен съвет (ВСС) поправи гафа, който сътвори през лятото, и назначи съдия Костадинка Недкова на позиция във Върховния касационен съд (ВКС).

В края на юли тази година членовете на ВСС показаха двоен стандарт при кадруването на магистрати. Кадровиците на Темида отказаха да произведат във върховен съдия Недкова, която е един от най-уважаваните търговски съдии в Софийския градски съд, въпреки че тя беше спечелила конкурс за позицията.

Мотив за това беше, че срещу нея имало висящо дисциплинарно производство. Недкова се класира трета в конкурса за върховни съдии и трябваше да заеме последното свободно място.

Нравствените качества на Недкова са оценени високо от съдиите във ВКС, които са правили няколко предложения до председателя на върховния съд да я командирова на работа в най-високата инстанция. Поради това от година Недкова работи като командирован съдия във ВКС. През лятото обаче ВСС отказа да я назначи постоянно на тази позиция заради висящо дисциплинарно производство.

По същото време обаче съдебният съвет реши да произведе във върховен прокурор бившия апелативен прокурор на София Ангел Илиев, който напусна шефския пост заради нарушаване на принципа за случайното разпределение на делата. Към момента на назначението прокурор Илиев вече беше с наложено дисциплинарно наказание.

Недкова обжалва пред Върховния административен съд решението на ВСС да не я повиши и спечели делото. Така случаят се върна за ново решаване във ВСС. От справката стана ясно, че за една година като командирован съдия тя е изгледала и решила в срок 270 дела, което я прави един от най-натоварените съдии. Така с 18 гласа ”за” и 3 ”въздържал се” ВСС поправи грешката си от юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България