ВСС послуша съдиите и избра Александър Ангелов за шеф на най-големия съд

ВСС послуша съдиите и избра Александър Ангелов за шеф на най-големия съд

С рядко срещано единодушие Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра във вторник Александър Ангелов за председател на Софийския районен съд. Той получи 14 гласа в своя полза от 14 възможни. Негов конкурент бе съдия Петър Савчев.

Преди това съдия Александър Ангелов спечели доверието и на своите колеги в Софийския районен съд. Той бе подкрепен от 74 съдии, а само шестима предпочетоха Савчев.

Александър Ангелов е възпитаник на Академията на МВР и на Югозападния университет в Благоевград.

В съдебната система е от 2009 г., преди това е бил инспектор в Криминална полиция и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

В периода 2009-2012 г. е бил младши съдия в Монтана, а после преминава в СРС - първо като командирован, а от миналата година вече и за постоянно.

Сега той ще заеме позицията на председател на най-големия и най-натоварен съд в страната.

Председателският пост се оваканти, след като в края на миналата година Методи Лалов и заместниците му подадоха оставка в знак на несъгласие с политиката на ВСС по отношение на свръхнатовареността на съдиите и ниското заплащане на съдебните служители. За временно изпълняващ шефската длъжност мнозинството във ВСС наложи съдия Стефан Милев, въпреки че съдиите от СРС не гласуваха за него.

Пред ВСС Александър Ангелов говори за големия брой дисциплинарни производства срещу съдии от районния съд заради забавянето на делата. Той призна, че така се създава негативен имидж за съда пред обществото, въпреки че голям брой от съдиите работят добре.

Ангелов посочи, че забавянето се дължи на няколко основни причини. Първата е, че постоянната свръхнатовареност с дела уморява съдиите и понижава тяхната мотивация. Той напомни, че забавянията са именно при съдии с голям стаж. Според него втората причина е, че някои магистрати просто имат проблем с организацията на работата при подобно натоварване.

Той обяви, че винаги ще предпочете първо да се опита да помогне на съдиите с висящи дела, отколкото да търси възможност за наказание. Ангелов обеща, че ще въведе и система за мониторинг на съдебните състави.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?