ВСС позволи доказано корумпиран следовател да се върне на работа

Кадровиците на Темида ”помилваха” съдия Петя Крънчева за забавяне на дела

Сн. БГНЕС

Осъденият на глоба за подкуп следовател Христо Станчев може да се върне на работа в съдебна система, след като в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати дисциплинарното производство срещу него заради изтичане на давностните срокове. С това решение Станчев получи възможност да се върне в системата, тъй като кадровиците на Темида вече нямат основание да му откажат.

Това стана възможно заради решение на Върховния касационен съд (ВКС) и нехайството на ВСС.

На 7 юли 2011 година ВКС признава Станчев за виновен в това, че е взел 4500 евро и 1000 лева подкуп от адвокат Георгий Ангелов, за да упражни влияние върху свои колеги следователи, които да прекратят разследвания срещу бизнесмена Стоян Янчев.

Станчев и Ангелов бяха задържани при шумна акция в края на 2004 г. в момент, когато Ангелов дава на следователя 4500 белязани евро. Делото се проточи години и едва през 2009 г. Софийският градски съд осъди Станчев на 2 години условно, а Ангелов на 5000 лева глоба.

Година по-късно Софийският апелативен съд потвърди присъдата на Станчев, но намали размера на глобата за Ангелов на 1000 лева. Мотив на двете инстанции за условното наказание на следователя бе тежкото му здравословно състояние, защото той страда от онкологично заболяване.

ВКС обаче приема, че дори и условното наказание за Станчев се явява явно несправедливо, въпреки че за подкупа се полагат до 6 години затвор. Върховните магистрати приемат, че има изключителни смекчаващи вината обстоятелства, които първите две инстанции не са оценили. Поради това осъжда Христо Станчев на глоба от 3000 лева.

Осъждането на Станчев на глоба, а не условно, отвори вратата за връщането му в системата. Единствената възможност бе Висшият съдебен съвет да образува дисциплинарно производство за нарушаване на Етичния кодекс и да го уволни на това основание. ВСС обаче се задейства с над 2 години закъснение и образува дисциплинарно производство срещу него след изтичането на давностите срокове. Точно това производство сега бе прекратено, защото се явява незаконно.

В четвъртък Висшият съдебен съвет буквално помилва и заместник-председателя на Софийския градски съд Петя Крънчева и ѝ наложи наказание ”порицание” за забавяне на 9 дела с около година. Преди това проверката на нейната дейност показа, че Крънчева е забавила 93 дела, но дисциплинарното производство бе заведено само са девет от тях. Предложението на дисциплинарния състав по нейното дело беше да ѝ се намали заплатата с 20%.

През 2011 година предходният ВСС уволни от системата председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова за забавени три дела.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?