ВСС позволи на медиите да следят значими съдебни дела

ВСС позволи на медиите да следят значими съдебни дела

Съдебните процеси отново ще се радват на известна публичност, след като Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да смекчи във вторник противоконституционното си решение за организация на работата на съдилищата.

Преди седмици ВСС обяви, че всички съдебни дела се възобновяват заради края на извънредното положение, но без публика и журналисти в съдебни зали. Това противоречеше на основния закон, който постановява, че съдебният процес е публичен.

В края на миналата седмица 22-ма съдебни журналисти сезираха Съдийската колегия с предложение за конкретизиране на правилата, като се даде възможност за видео стримийнг на заседанията по обществено значими дела. В писмото си журналистите предложиха различни варианти за осъществяване на онлайн публичност на заседанието.

В крайна сметка кадровиците предпочетоха да отворят съдебните сгради за журналисти пред това да се занимават с организацията на видеострийминг.

В крайна сметка бе решено, че в съдебните зали ще се допускат журналисти по обществено значимите дела, но само по решение на съдебния състав и при предварителна заявка. Трябва да се осигури спазване на указанията на здравните власти срещу разпространението на коронавируса и на правилата за работа при пандемия.

В случаите, когато присъствието на представители на медиите е невъзможно при спазване на мерките, тогава трябва да се използват други средства за излъчване. В това число влиза и предаването на съдебните заседания в реално време на монитор в коридора пред съдебната залата или друго помещение на съда.

ВСС препоръчва и излъчване чрез стрийминг в социалните мрежи и дори създаване на аудио и/или видеозапис, който при поискване да се предоставя на медии и журналисти.

В съдебните сгради няма да бъдат допускани само хора, които живеят в райони с наложена карантина заради коронавируса. Отпада и изискването за задължително носене на ръкавици.

Всеки съд трябва да публикува на сайта си мерките за осигуряване на публичност на обществено значимите дела.

Споделяне

Още от България