ВСС прати хората на Цацаров да реформират Цацаров

Обсъждането на доклада на европейските прокурори бе отложено за неопределено време

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Мнозинството във Висшия съдебен съвет избра трима от най-близките до главния прокурор членове да участват в реформирането на държавното обвинение – Румен Боев, Румен Георгиев и Михаил Кожарев. Двама от тях са бивши висши прокурори, а третият е бивш следовател. През последните четири години и тримата са неизменна част от мнозинството във ВСС, формирано около Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Поводът за гласуването стана решението да се сформира работна група в правосъдното министерство, която да обсъди доклада от мисията на европейските прокурори. Крайната цел на тази група е да изработи конкретни законодателни решения върху доклада.

Докладът на европейските прокурори бе публикуван на 20 декември. В него ясно се открояват четири големи препоръки към българските власти. Първата е за започване на процес по централизация на прокуратурата, който да доведе до ясно поемане на отговорност от главния прокурор по знаковите дела. Втората е прокуратурата да стане много по-отчетна пред обществото и парламента.

Третата е Националната следствена служба да стане независима от главния прокурор. В доклада се предлага институцията да бъде формирана по модел, който е много близък до румънската антикорупционна прокуратура. Идеята е някой да може да разследва главния прокурор. Четвъртата е да се обмисли създаването на специален инспекторат за прокуратурата, който да се ръководи от напълно независима и авторитетна фигура.

Цацаров вече коментира, че в доклада има някои добри предложения, но не бе споменато точно кои. Той обаче определи като крачка назад в реформата предложението ръководството на прокуратурата да поема лична отговорност за развитието на знаковите дела.

В четвъртък Цацаров предложи ВСС да отложи за неопределено време обсъжданията на доклада на европейските прокурори. Мнозинството прие това предложение с 13 гласа „за“ и 7 „против“. Така органът, който ръководи съдебната власт, остана без позиция по важния стратегически документ. Това решение развърза и ръцете на трима близки до Цацаров членове на ВСС, които ще участват в работната група за реформа на държавното обвинение. Те останаха без мандат и ще могат да говорят каквото си поискат. Или каквото се поиска от тях.

"ВСС трябва да изложи своята визия за структурата и функционирането на прокуратурата. Никога не съм крила, че не съм привърженик на сегашната структура. От 91-ва година досега многократно са правени опити да бъде намерено истинското място на прокуратурата и това не е станало. Истинската промяна за прокуратурата няма да настъпи, докато с тази реформа се занимават хора, които са свикнали с подходите и функциите на сега действащата прокуратура“, каза по време на дебата Юлиана Колева.

ВСС обаче изпрати хора, които не само са „свикнали“ с подходите на прокуратурата, но се движат и плътно зад позициите на нейния ръководител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?