ВСС предаде на прокуратурата шефа на районния съд Методи Лалов

Методи Лалов, сн: БГНЕС

Мнозинството във Висшия съдебен съвет продължи войната с подалия оставка председател на Софийския районен съд Методи Лалов, решавайки да го предаде на прокуратурата заради одит на Сметната палата. Предложението бе направено от Михаил Кожарев, който е един от най-близките до главния прокурор членове на ВСС. Решението бе подкрепено от 11 членове на съвета, а 9 бяха "против".

Калин Калпакчиев, който е сред опозиционерите във ВСС, коментира, че това е "наказателна акция" срещу ръководството на съда, защото си е позволило да критикува статуквото в съдебната система.

"Никога досега не сме пращали одитен доклад на прокуратурата, това е наказателната акция срещу ръководството на СРС", каза Калпакчиев.

Въпросният одит бе обсъден заради нарушение в обществена поръчка за доставка на многофункционални принтери за съда. Общата им стойност е около 370 000 лева, а на търга се явява само една фирма – "Дилекс". Тя и печели, но никой после не обжалва процедурата.

Сметната палата намира проблем във факта, че районният съд е поставил като условие всички принтери да са от една марка, за да се обслужват по-евтино, както и да работят с по-тънка хартия, която също е по-евтина. Има забележки към условията и за скоростта на сканиране, която била по-ниска от стандартното. Според одиторите тези условия редуцират възможните участници в процедурата.

Те излизат със заключение, че "съществени нарушения в условията на поръчката са довели до цялостното ѝ опорочаване". Кожарев настоя ВСС да прати този одит в прокуратурата, за да няма после имиджов проблем, което се прие.

Срещу него бе противопоставен аргументът, че Сметната палата не е открила престъпление, а нарушение, а Кожарев каза, че държавното обвинение се занимава и с нарушенията.

Няколко факта в конкретния случай разкриват, че не става дума за принципно решение, а за разчистване на сметки с неудобни съдии. Този съдебен съвет не бе пращал одит на Сметната палата към прокуратурата, въпреки че и преди са намирани нарушения. Сметната палата и сама може да праща докладите си към прокуратурата, ако заподозре, че става дума за престъпление. Одитът на районния съд не е пратен от Сметната палата към държавното обвинение.

Доставката на принтерите за Софийския районен съд е една от многото обществени поръчки, които ръководството на съда организира за обзавеждането на новите сгради. Преди обявяването им Методи Лалов помоли ВСС за помощ при организирането на поръчките, защото съдът няма опит в това отношение. ВСС отхвърли апела, а сега поиска Лалов да бъде проверяван от прокуратурата.

Методи Лалов подаде оставка като шеф на съда в средата на декември. Той бе инициатор на протеста пред ВСС, който изкара на улицата стотици съдии и съдебни служители срещу зависимостите в съдебната система. Конкретният повод за демонстрацията бе факта, че от години ВСС игнорира проблемите на най-натоварения съд в страната.

В интервю за Mediapool Лалов каза: "Мнозинството членове на ВСС показаха, че са недостойни хора и не са годни да бъдат там, където са. Това нещо не бива да се повтаря никога повече".

Неговата оставка като председател на съда влиза в сила на 1 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?