След като дори не пожела да спомене името му в декларация

ВСС предлага законова поправка, забраняваща на Цветанов да критикува съда

Председателката на правната комисия към ВСС Юлиана Колева. Снимка: БГНЕС

Правната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да бъде въведен текст, който да забрани на министрите, чиито ресори са свързани с правосъдието и вътрешните работи, да критикуват по какъвто и да е начин съда, съобщи "Правен свят" в петък.

Според идеята, разисквана по време на последното заседание на комисията, оглавявана от Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ – бел.ред.), в съдебния закон трябва да бъде записано следното:

 

"Органите на изпълнителната власт, отговарящи за области, които засягат магистратите или правораздаването, са длъжни да подкрепят независимостта на съдебната власт. Те не трябва да правят изявления относно упражняването на съдебната власт, когато се касае до висящи производства".

На въпросното заседание освен Колева са присъствали Светла Петкова, Каролина Михайлова (също предложени от ГЕРБ – бел.ред.), както и Незабравка Стоева (номинирана за съвета от БСП – бел.ред.), личи от протокола, публикуван в сайта на ВСС.

От него обаче не става ясно кой е авторът на тази авангардна законодателна идея. Посочени са единствено формалните мотиви за нея: "Предложеният нов текст създава регламентиран стандарт и гаранция в отстояването на принципа за независимост на съдебната власт".

Абсурдното в това предложение е, че смислово то изцяло е гарантирано от конституцията, в която детайлно е разписано разделението на трите държавни власти – законодателна, съдебна и изпълнителна. Точно по тази причина от ВСС коментираха неофициално пред Mediapool, че никой в съвета, както и в правосъдното министерство, не гледа сериозно на идеята.

Тя обаче изглежда още по-неадекватно предвид твърдото нежелание на мнозинството в съдебния съвет да спомене името на Цветанов в своята официална декларация, с която само преди месец демонстрира реакция срещу поредните нападки срещу съдебната система.

Поводът бе интервю на вътрешния министър пред БНР, в което той "нареди" на журналистите да не занимават Европейската комисия със случая "Марковска", а да искат коментар от Брюксел за действията на съдебните състави, оправдали подсъдимите по едно от делата САПАРД и по корупционното дело срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев.

По първия казус под прицела на Цветанов за пореден път попадна новият член на ВСС съдия Калин Калпакчиев. Делото срещу Цонев пък бе решено на първа инстанция от Иван Коев от СГС.

Странното в случая с идеята за поправка в ЗСВ е, че именно Юлиана Колева и Светла Петкова бяха сред най-отявлените привърженици на тезата, че Цветанов не трябва да бъде директно порицан от ВСС за постоянните си медийни атаки срещу съда заради конкретни негови решения.

По време на обсъждането на въпросната "ялова" декларация Петкова дори постави ултиматум, че ако декларацията бъде приета със споменаване на името на Цветанов, то тя ще поиска ВСС да спомене и медийните атаки срещу Венета Марковска, която в онзи момент бе в епицентъра на скандала около неуспешното ѝ назначение за конституционен съдия.

Споделяне

Още по темата

Още от България