ВСС предпочете таен избор на шефовете в съдебната власт

ВСС предпочете таен избор на шефовете в съдебната власт

Висшият съдебен съвет (ВСС) не се престраши за явен избор на бъдещите шефове в съдебната система, в която предстои подмяна на около 150 ръководни длъжност в съдилищата, прокуратурата и следствието заради изтичане на мандати през 2009 г. На заседание на ВСС в Сандански в събота, членовете му се обединиха около становището избирането на бъдещите административни ръководители в съдебната власт да става тайно, с бюлетина с имената на всички кандидати, а не с електронно открито гласуване. За такова настояваха председателите на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев и на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, главният прокурор Борис Велчев и министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Предложението им обаче не бе прието, тъй като останалите членове на ВСС заявиха, че при явен вот ще се чувстват под натиск.

Пенчев се помъчи да омаловажи становището на ВСС, обяснявайки пред БНР в неделя, че ВСС просто обсъждал “дали разпоредбата в конституцията, която повелява тайно гласуване по повод на назначаване, повишаване, понижаване или уволняване на магистрати, обхваща и избора на административни ръководители“.

“Това беше един по-скоро научен дебат, който безспорно не би могъл да бъде решен от Висшия съдебен съвет, а най-малкото с измененията на Закона за съдебната власт, ако парламентът прецени така“, допълни шефът на ВАС.

Той обясни, че за него по-важно било не дали ще бъде гласуването явно или тайно, а дали ще бъде мотивирано, защото Административно процесуалният кодекс продължава да изисква да бъдат мотивирани решенията. “Аз мога да гласувам явно, мога да гласувам и тайно, но никой не може да ме задължи да изложа мотиви“ коментира той.

След заседанието на ВСС в събота Петър Стоянов, председател на комисията по дисциплинарните производства на ВСС и член на работната група, изработила дискутирания в гр. Сандански проект за правила, обясни пред журналисти, че за административен ръководител на органите на съдебната власт не може да бъде назначаван човек "отвън". Това обаче няма да важи за тримата големи - ръководителите на ВКС, ВАС и главния прокурор.

Правилата за избор на шефовете в съдебната власт ще бъдат приети окончателно, след като се получат предложенията от действащите магистрати от цялата страна. Предвижда се според разработения график дискусиите по проекта да приключат до 18 февруари, след което ВСС отново ще се събере на заседание за одобряването им.

Споделяне

Още от България