ВСС предупреден да не преизбира скандалния шеф на съда в Благоевград

Висшия съдебен съвет (ВСС) бе призован да не избира председател на Окръжния съд в Благоевград, тъй като единствен кандидат за поста е скандално известният досегашен председател Красимир Аршинков. Призивът бе отправен от Съюза на съдиите в България (ССБ), преди заседанието на кадровия орган на съдебната власт в четвъртък, когато първа точка в дневния ред е именно този избор.

Оповестена преди десетина дни проверка на ВСС в благоевградския съдебен район усили многократно подозренията за опороченото правораздаване там. Главните "герои" в документа са Красимир Аршинков и жена му Михаела, която е и водещ адвокат в града. Покрай тях в историята се намесва шефът на районния съд в Петрич, който е кум на Аршинков. Преди проверката на ВСС стана ясно, че в благоевградския съдебен район лобира човек с прякор "Баджанака", по подобие на Красьо от Плевен.

Аршинков е предложен за нов мандат като шеф на Окръжния съд в Благоевград от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

ССБ призовава ВСС да не преминава към избор на Аршинков преди провеждането на публична дискусия с магистратската общност и гражданите по проблемите в управлението на Окръжния съд в Благоевград.

Според ССБ широко разпространените публични съмнения за конфликт на интереси изискват промяна на модела на управление, за да се преустанови уронването на престижа на съдебната власт.

"Това е единствената адекватна мярка за защита на авторитета на правосъдието, тъй като магистратите с административни и управленски функции разполагат с трайно установени практически възможности за влияние и въздействие върху правораздавателния процес и върху дейността на редовите магистрати, които често са невидими и трудно се поддават на обществен контрол. Затова репутацията на ръководителите на съдебната система трябва да бъда безупречна и всяко основателно съмнение за конфликт на интереси или влияние следва да бъде отстранено в кратки срокове", пишат съдиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?