ВСС предупреди сайт, че създава предпоставки за саморазправа със съдия

Атаката на ПИК срещу съда роди протест "в защита на Апостола"

Цветинка Пашкунова. Сн.: БГНЕС

Упоритата кампания на близкия до депутата от ДПС Делян Пеевски сайт ПИК срещу Софийския районен съд (СРС) и в частност срещу съдия Силвия Хазърбасанова провокира Висшия съдебен съвет (ВСС) да изпрати отворено писмо до медията в четвъртък.

В него говорителят на Съдийската колегия на ВСС Цветинка Пашкунова изразява притеснението си, че серията публикации, обвиняващи последните две седмици колегата ѝ в антибългарска дейност, могат да доведат дори до физическа саморазправа с нея.

Агресивните публикации на ПИК, граничещи с откровена клеветническа атака, бяха предизвикани от решението на съдия Хазърбасанова, с коeто тя осъди сайта по дело, заведено от историка Емил Джасим за уронване на доброто му име. Сайтът обаче не спря дотук и репортери на медията започнаха да преследват съдията на работното ѝ място и около дома ѝ.

Пашкунова призовава ръководството на медията в лицето на собственика ѝ Недялко Недялков и главния ѝ редактор Звездомира Мастагаркова да предприемат "незабавни мерки, с които да се преустанови нагнетяването на напрежението в общественото пространство".

"Изразяваме своята тревога от създалата се ситуация и отправяме към Вас и всички български медии апел да не допускаме постановяването на съдебен акт, невлязъл в сила и подлежащ на инстанционен контрол, да се превръща в повод за неконтролируеми обществени настроения, които ескалират в последните дни", посочва говорителят на Съдийската коелгия на ВСС.

По-рано тази седмица кадровиците в съдебната власт не успяха да стигнат до единно решение дали да приемат становище по случая или да изразят принципна позиция срещу подобни медийни атаки срещу съда въобще. В крайна сметка решението бе отложено за следващото заседание на колегията след седмица.

"Считаме, че се създават предпоставки и реална възможност да бъдат провокирани действия на саморазправа спрямо Силвия Хазърбасанова – съдия в Софийски районен съд, заради публични коментари, които призовават и подбуждат към омраза чрез внушения за антибългарско, неморално и непристойно отношение на съдията към националната ни история и изконни български символи и ценности", пише в писмото си Цветинка Пашкунова.

Според нея е недопустимо "упражняването на правомощия от български съдия, в съответствие със законовите изисквания и по силата на вътрешното му убеждение, да се превръща в повод и средство за личностна разправа, доколкото съдът е държавен орган, призван да пази върховенството на закона и да съхранява създадение обществен ред".

Опасенията на Пашкунова очевидно не са без основание предвид факта, че кампанията на ПИК срещу съдия Хазърбасанова придобива все по-абсурдни размери, достигайки дори до организирането на протест "в защита на Апостола Васил Левски и на свободното слово".

АЕЖ също изрази притеснение от ситуацията

Междувременно българският офис на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) също изрази "своето притеснение от целенасочената медийна кампания, водена от сайта ПИК срещу съдия Силвия Хазърбасанова". Оттам припомниха и, че съдебните решения не са и не бива да бъдат защитени от критики, но те трябва да се основават на факти, а не на личностни нападки.

"Нещо повече – медиите имат дълг да насочат общественото внимание всеки път, когато властта – съдебна, изпълнителна и законодателна действа противоречиво. Тези критики обаче трябва да са аргументирани и съобразени с правилата на журналистическата етика и професионални стандарти", посочват от АЕЖ.

Според журналистическата организация "серията от публикации в сайта ПИК, който е страна, загубила делото, ярко се отдалечава от тези стандарти".

"В нито една от публикациите не се критикуват аргументите на съда по фактите и правото, а се правят лични нападки към съдията, без да се привеждат каквито и да било аргументи, които биха поставили под съмнение нейното вътрешно убеждение", се казва в позицията.

Ръководството на Софийския районен съд вече излезе с официална позиция в защита на съдия Хазърсабанова. Организираният от ПИК протест пък ще се проведе на 15 май пред сградата на ВСС. Сайтът твърди, че не е уронвал доброто име на Емил Джасим, а разкривал как историкът е обиждал най-големите фигури от българската история, включително Васил Левски, цар Симеон Велики и отец Паисий Хилендарски. Твърдение, което според съда обаче не почива на факти.

Споделяне

Още от България