След жесток скандал по инициатива на шефа на ВАС

ВСС прекрати ключова проверка за случайното разпределение на делата

Георги Колев, сн. БГНЕС

С безпрецедентно остър скандал Висшият съдебен съвет прекрати в четвъртък ключовата проверка за случайното разпределение на делата в три от съдилищата в София. Инспекцията бе преустановена точно преди да приключи и да произведе резултати. В главен герой се превърна председателят на Върховния административен съд Георги Колев, който се противопостави на проверката в собствения му съд.

Предисторията на скандала датира от 18 март, когато Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси във ВСС заедно с представители на неправителствени организации влязоха във ВАС с намерение да видят как работи системата за случайното разпределение на делата. Десет дни по-късно проверяващите влязоха и във Върховния касационен съд (ВКС). В началото на април трябваше да бъде проверен и Софийският градски съд (СГС).

ВАС и СГС са съдилищата, за които има най-големи съмнения, че се отклоняват от законовия принцип за случайното разпределяне на делата на съдиите. ВКС попадна в списъка, защото не е бил проверяван досега. За ВАС е известно, че случайно се разпределят само председателите на съдебните състави, а останалите членове се посочват. Така при взимане на крайното решение "посочените" съдии винаги се оказват в мнозинство. Критики по темата бяха широко отразени в последния доклад на Европейската комисия. ВСС реагира, приемайки неотложни мерки за отстраняване на проблемите, което включваше план за проверки именно в тези три съдилища. Подобен план бе приет и от Министерския съвет.

Със задача се зае комисията на ВСС за конфликта на интереси и взаимодействие със съдебния инспекторат. Представители на тази комисия, заедно със съдебен инспектор, компютърни специалисти и наблюдатели от две неправителствени организации извършиха инспекциите в двете върховни съдилища. Докладите трябваше да бъдат публично оповестени и обсъдени в края на април. Дали те са открили проблеми обаче няма да се разбере заради действията на председателя на ВАС Георги Колев и неговото мнозинство във Висшия съдебен съвет.

Контраатаката

Колев пристъпи към контраатака повече от половин месец, след като проверката в неговия съд бе извършена. Период достатъчен, за да разбере по свои канали дали някой е открил нередности. Кулминацията на неговия екшън план се разрази в четвъртък, когато той гневно обвини колегите си от във ВСС, които са решили да го проверят, в тенденциозност. Формалните му аргументи: не се знае как точно са избрани членовете на ВСС, които са проверили ВАС; не знае защо едни, а не други неправителствени организации са взели участие; не му е ясно как точно ще проверяват системата за случайното разпределение на делата.

Недоволството на Колев срещу двете неправителствени организации, които са видели какво става във ВАС е разбираемо. Става дума за Българския институт за правни инициативи и Програма за развитие на съдебната реформа. В много случаи двете организации са критикували порочната кадрова практика на ВСС, която произведе много скандали, включително избора на самия Колев за шеф на ВАС.

Незабравка Стоева – враг номер едно

В основна мишена на атаката се превърна Незабравка Стоева, председател на комисията за конфликта на интереси и бивш съдебен инспектор. В досегашната си работа тя избягваше конфликти с мнозинството във ВСС около Георги Колев и доста често защитаваше неговите тези. Въпреки всичко Стоева бе "линчувана" вербално от голяма част от колегите си в съвета заради решението си да провери Георги Колев.

Първо шефът на ВАС обясни, че е действала тенденциозно, после, че не разбирала деловодните системи. Светла Петкова допълни, че нейната работа е "нищожна", Каролина Неделчева я обвини в конфликт на интереси заради връзки с БИПИ. Галя Георгиева сътвори хит "ала Путин", намеквайки, че тези две граждански организации са избрани да проверяват ВАС, вероятно, защото са зависими от парите на американците. Почти цялото мнозинство във ВСС дружно изрази недоволството си от присъствието на тези неправителствени организации за проверката на ВАС, включително главният прокурор Сотир Цацаров. Той показа, че не одобрява начина, по който са били подбрани проверяващите. "Ние изземване функции на инспектората или какво. Помислете как се чувстват проверяваните", призова към съчувствие Цацаров.

Чуха се и недоволни гласове защо точно ВАС е щял да бъде проверяван.

Атаката срещу проверката на ВАС бе толкова мащабна, че дори Васил Петров (член на ВСС по предложение на ДПС, известен като тъста на Делян Пеевски), който в почти всички спорни ситуации е на страната на Колев, защити Незабравка Стоева.

Преглъщане на нападките

Тя не скри огорчението си от другарския съд, но започна да отговаря на нападките с обяснението, че ще ги преглътне. За над половин час Стоева даде отговор на всички поставени въпроси. От думите ѝ стана ясно, че решението за проверката на тези три съдилища е взето от самия ВСС, има ги и в плана за действия на Министерския съвет. Стоева каза, че решението да се проверява е било взето единодушно от петимата членове на комисията.

Двете неправителствени организации са били само наблюдатели, но не и участници в проверката. Те са избрани, защото имат експертиза в тази област и са участвали в аналогични проверки във ВАС преди година. Кой член на комисия кой съд ще проверява е било решено след жребий, допълни Стоева. Тя даде гаранции, че проверката е правена съвестно, целта е да се разсеят съмненията, а гражданските организации са привлечени, за да се гарантира публичност. Бившият съдебен инспектор призова Колев и поддръжниците му да изчакат доклада, за да кажат критиките си.

Нека мои хора да ме проверяват

След всички тези обяснения Георги Колев каза, че не е получил отговор на въпросите си. Той предложи проверката да бъде прекратена и да бъде възложена на посочена от него комисия във ВСС – тази по информационни технологии. Желанието му се сбъдна. Мнозинството във ВСС бламира собствените си колеги, за да угоди на шефа на ВАС, и възложи работата на посочената от него комисия. Тя трябва да провери Софийския градски съд, където Георги Колев беше шеф до неотдавна, както и да напише изводите от проверката в настоящата му губерния.

 

Дейсвията на ВСС са пореден удар и върху имиджа на България пред Европейската комисия. Преди десетина дни от евроекспертите са били на посещение в съвета и изрично са задали въпроса какво се прави по темата за случайното разпределение на делата. Отговорът е бил, че проверката, която сега беше спряна и нагласена по желанията на Колев, тече и скоро се очакват резултати.

Още по темата
Още от България