Министърът на правосъдието насрочи извънредно заседание на съвета на 8 януари

ВСС прие да обсъди исканията на съдиите от градския съд

ВСС прие да обсъди исканията на съдиите от градския съд

На извънредно заседание Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди двете писма на съдии от Софийския градски съд, с които те най-напред поискаха оставката на своите ръководители, а след това настояха съветът да излезе със своя оценка за управлението на съда. Министърът на правосъдието Христо Иванов е насрочил извънредно заседание на ВСС на 8 януари от 9.30 часа, съобщи пресцентърът на министерството във вторник.

В съобщението се изрежда хронологията на кореспонденцията между ВСС и министъра от последните дни. На 22 декември в Министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС, в което се отправя предложение до министъра на правосъдието да свика извънредно заседание на съвета на 29 декември от 10 часа. Авторите на писмото настояват, че свикването на извънредно заседание е наложително, за да бъде изслушан министърът във връзка с изявлението му, че "от ВСС излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен".

Изявлението си министърът направи пред БНТ в петък. "Много се радвам, че съдия Лозан Панов се чувства достатъчно добре и се върна в надпреварата (за председател на ВКС – бел.ред.). Съжалявам обаче, че от ВСС излизат сигнали за предрешеност на това състезание. Това е състезание, което трябва да се реши от качествата на кандидатите и техните позиции, а не от самото начало да се разбира, че то е предрешено. Това е проблем", обясни министърът.

Двама от подписалите вчерашното искане за извънредно заседание членове на ВСС /Магдалена Лазарова и Соня Найденова/се разграничават от основния му смисъл, като смятат, че на това извънредно заседание на ВСС трябва да бъде обсъден предстоящият избор на председател на ВКС, както и писмото на седемте посланици на държави от ЕС от онзи ден, с което се изказва подкрепа на правото на съдиите да изразят публично мнението си по проблемите в СГС.

Днес в министерството отново е внесено писмо до министър Христо Иванов, подписано този път от четирима членове на ВСС - главния прокурор Сотир Цацаров, Галя Георгиева, Димитър Узунов и Милка Итова. В него се прави допълнително предложение във връзка с насрочванетона извънредно заседание на ВСС на 29 декември т.г., а именно - в дневния ред на това заседание да бъде включена отделна точка за обсъждане на писмата на съдиите от Софийския градски съд от 10 декември и от 22 декември, с конкретни искания до ВСС, свързани с организацията на работата в съда и разпределението на делата, се посочва в съобщението.

На 10 декември 15 съдии от СГС поискаха оставката на ръководството си и бяха подкрепени от други 25 техни колеги от Софийския районен съд. Тогава шефовете на СГС отговориха, че оттеглянето им би създало хаос в най-големия окръжен съд в България.

Вчера вече 24 съдии от СГС изразиха своето недоволство от неадекватните действия на ВСС, като смятат, че той не е отговорил на поставените въпроси, а след изслушване на ръководството на СГС е излязъл само с отправяне на нови препоръки, отнасящи се до подобряване на компютърната сигурност на съда. Според съдиите обаче управлението на СГС не се свежда само до сигурността на неговата компютърна системата

От Министерството на правосъдието отбелязват, че в писмо от днес до ВСС министърът на правосъдието Христо Иванов приветства инициативата за обсъждане на тези теми. Точно с оглед важността на поставените въпроси, за да се гарантира тяхното обсъждане в присъствието на всички членове на ВСС, както и за да бъде дадена възможност на съдиите, подписали обръщението до съвета, да организират участието на свои представители, министърът на правосъдието насрочва заседание на ВСС на 8 януари от 9.30 часа.

Министър Иванов използва повода да пожелае на членовете на ВСС мирна и щастлива Коледа и много успешна Нова година - както за тях, така и за цялата съдебна система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?