ВСС прие оставката на Калоян Топалов и отказа да го награди

ВСС прие оставката на Калоян Топалов и отказа да го награди

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно прие във вторник оставката на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Тя влиза в сила на 2 октомври, ден преди да изтече мандата на ВСС в настоящия му състав.

Членът на съдебния съвет Калин Калпакчиев предложи Калоян Топалов да бъде награден със златен почетен знак от ВСС заради добре свършената работа. Шефът на СГС пое институцията в много тежко състояние след скандалния мандат на семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева.

Калин Калпакчиев каза, че Калоян Топалов е проявил "висок професионализъм, висок морал и образцово си е изпълнил служебните задължения". Той отчете, че подалият оставка съдебен началник е направил пълна реформа в администрацията на градския съд, работил е под постоянен натиск, а десетките проверки на ВСС само за доказали, че съдът се реформира правилно. Според него липсата на подкрепа от съдебния съвет е една от причините за оставката на Калоян Топалов.

Предложението беше подкрепено от Юлия Ковачева:

"Усилията, които Топалов положи, заслужават адмирации. Всички проверки показаха, че съдът работи добре. Висшият съдебен съвет му дължи отличието, доколкото не успя да защити името на съда и председателя му от публичните нападки", каза тя.

Предложението за даването на награда очаквано среща отпора от отиващия си председател на на Върховният административен съд Георги Колев, който е част от мнозинството във ВСС. Той каза, че Топалов не бива да бъде награждаван, защото не е изкарал пълен мандат на позицията. В крайна сметка колегията се раздели 5 на 5 гласа и наградата бе отказана.

Калоян Топалов подаде оставка на 14 септември, като посочи в молбата си до ВСС лични причини. Той така и не даде задоволително обяснение за решението си. В единственото си интервю след подаването на оставката пред бТВ той каза, че си тръгва, защото е изпълнил всичко, което е обещал и дори повече от това.

Топалов отхвърли появилите се в медиите версии, че напуска ръководния пост заради упражнен върху него натиск или заради водено разследване.

"Изпълних много повече от концепцията си. Необичайно е, защото сме свикнали, когато успееш да се докопаш до пост, да останеш там максимално дълго. Оттук нататък бихме се превърнали в съдебна номенклатура, каквато имаме в тази държава", коментира Топалов.

Заедно с него оставка подаде и ръководителката на едно от двете граждански отделения на съда Биляна Балинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?