ВСС прие светкавично оставката на шефа на Софийския районен съд

Това се оказа по-важно от разглеждането на проблемите на съда

Отстраненият Методи Лалов, архивна снимка БГНЕС

Мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие “по спешност“ във вторник оставката на шефа на Софийския районен съд Методи Лалов. Решението има отложено действие и ще влезе в сила на 1 февруари, каквато е волята на председателя на институцията. Дотогава той ще работи по преместването на наказателното отделение на съда в преустроената сграда на т.нар. военно НДК.

Мнозинството във ВСС не пропусна да демонстрира за пореден път, че редовите съдиите не могат да диктуват дневния му ред. Оставката на Лалов бе приета само пет дни след подаването ѝ. Не бе изчакана позицията на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите, както се процедира в такива ситуации.

Съдебният съвет така пренареди точките от дневния си ред, че приемането на оставката на Лалов бе изместено преди дебата върху същинските проблеми на Софийския районен съд.

“Напомня ми за максимата от едни времена, които се надявам, че не се връщат: “Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем“, коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Отделни членове на мнозинството не пропуснаха да сложат етикет на съдийския протест, че е “политически мотивиран“ от бившия правосъден министър Христо Иванов. Най-активен в това отношение бе шефът на Върховния административен съд Георги Колев.

Каква е целта на цялото бързане?

Малко след гласуването Методи Лалов разказа пред “Дневник“, че с цялото това бързане с приемането на оставката му най-вероятно се е целяло да се изпревари писмо на съдии от СРС, които са щели да настояват за оттегляне на оставката му.

По-късно той коментира през официалната страница на съда, че ВСС за “пореден път е показал как действа през целия си мандат“.

“ВСС бърза, когато не е нужно, и с месеци и години неглижира решаването на съществени за правосъдието въпроси. Обществото знае това, вижда го за пореден път. Не е въпрос за нечия оставка, въпросът е дали днес същите хора ще решат поне част от проблемите на СРС? Дължат го на съдиите и служителите на най-натоварения съд в България, дължат го на гражданите!

След по-малко от година тези хора си отиват. Идва нов шанс или нов тежък петгодишен период", обясни Лалов.

Протестът и оставката

В петък над 200 съдии и служители от администрацията на Софийския районен съд (СРС) се събраха на протест пред ВСС. Тяхното искане бе ВСС да се ангажира с приемането на спешни мерки за подобряването на функционалното състояние на най-големия и най-натоварен съд в страната.

Най-сериозните въпроси бяха четири - вдигане на заплатите на администрацията в СРС, намаляването на огромния приток от дела, даване на пари за деловодна система и назначаването на още съдии.

Шефът на съда Методи Лалов и неговите четирима заместници обявиха, че подават оставки, за да привлекат вниманието върху проблемите на съда. Лалов коментира, че оставките не са абдикиране от проблемите, а като демонстрация пред ВСС, че "не може да размахва пръст" на съдиите, отказвайки години наред да анализира и намери решения на всекидневните им проблеми.

Дебатът във ВСС

Мнозинството във ВСС обаче показа във вторник, че по-важно е приемането на оставката на Лалов, отколкото решаването на конкретните проблеми на съда. Това стана видно от разместването на точките.

Шефът на ВАС Георги Колев обясни, че свикването на протеста е било “абсолютно неприемливо решение.“.

“Това е абсолютно неприемливо - да се упражнява натиск върху ВСС. Политическият фактор си личи отдалече, той даже вече си регистрира партия. Конкретни хора си регистрират партии, появяват се пред съвета заедно със служители и съдии. Какви изводи да се направят?“, коментира Георги Колев. Той имаше предвид това, че същия ден вечерта бившият правосъден министър Христо Иванов и негови съмишленици обявиха, че създават партията “Да, България“. Правосъдната реформа ще е в центъра на нейната програма.

Опозицията във ВСС заподозря бързането да се приеме оставката на съдия Лалов като акт на натиск върху съдиите.  “Днес създаваме предпоставки нашето поведение да бъде тълкувано по начин, по който на мен не ми се иска“, посочи Камен Иванов.

Юлия Ковачева допълни, че ВСС не бива да приема оставката, защото тя е резултат от натрупаните проблеми в Софийския районен съд. “Колегата Лалов явно не си е дал сметка, че с тази оставка ще консолидира ВСС. Консолидацията вече започна с това бързане. Той явно не е следил внимателно процесите във ВСС“, каза тя.

Соня Найденова обясни, че спешното разглеждане на оставката показва истинското отношение на ВСС към сегашното ръководство на СРС и оставя впечатление, че всеки, който протестира, трябва да си понесе заслуженото.

“Ние размахваме пръст към всички, които протестираха. Нека не бъркаме болката на съдиите с хора извън съдебната власт. Вие се опитвате да придадете политически привкус на един вик за помощ на нашите колегите. Може би да го омаловажите, за да обясните, че различните от вас винаги действат под външен натиск. Аз се чувствам засрамена от това, което в момента се прави със СРС“, каза Найденова.

Георги Колев се съгласи, че проблемите на районния съд са тежки, но обясни, че протестиращите не е трябвало да блокират движението по улицата.

Той на няколко пъти спомена този факт, сякаш е най-важното нещо от съдийския протест.

“От какво беше провокиран протестът?“, попита Георги Колев, намеквайки отново за политическа намеса.

“Сигурно им е дошло до гуша на съдиите, те не са безгласна буква“, отговори му Юлия Ковачева.

Шефът на ВКС Лозан Панов изтъкна, че пренареждането на дневния ред и фокусираното върху оставката на Методи Лалов, а не върху проблемите на съда, показва приоритетите на мнозинството във ВСС. Той допълни, че ВСС е “преиграл“ с назначаването на постоянни проверки в столичните съдилища.

В крайна сметка с 8 гласа “за“ и 4 “против“ оставката на Методи Лалов бе приета. Дебатирането върху проблемите на СРС остана за самия край на заседанието на ВСС.

Анализи и работни групи

Два часа и половина след приемането на оставката на Лалов, ВСС най-накрая започна да дебатира и исканията на магистратите и служителите в съда. Мнозинството в Съдийската колегия директно обвини шефа на съда за състоянието на СРС. В членовете на кадровия орган не забелязваше самокритика.

Показателно бе изказването на Галя Георгиева по повод липсата на добра деловодна система в СРС: “Какво са виновни хората, че имат такъв председател. Лалов е виновен, че не е назначил системни администратори“.

Тя предложи да се направи работна група от експерти на ВСС, които да "изправят на крака тази полуграмотна деловодна програма". Георгиева пропусна да спомене, че точно експерти на ВСС бяха направили ползваната с години система за случайното разпределение на делата "Лоу чойс", която можеше да се манипулира изключително лесно. Скандалът бе толкова сериозен, че влезе и в доклада на Европейската комисия.

Методи Лалов излезе виновен, че не е назначил достатъчно секретари, че в съда няма достатъчно съдии, че няма пари за нова деловодна система и т.н. ВСС не даде знак, че е чул за вълната от напускащи районния съд служители заради огромното натоварване и ниските заплати, както и за това, че малцина нови искат да работят там.

В крайна сметка съветът реши да бори дългогодишните проблеми с функционален анализ на администрацията на съда и работни групи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?