ВСС прие за “сведение” софтуерните разхищения в съдебната власт

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие в петък за сведение експертен доклад, който сочи, че парите за софтуер, обезпечаващ дейността на съдебната власт, буквално са отишли на вятъра. Пред магистратите IT-специалисти изнесоха доклад, съсредоточен основно върху парите, прахосани по проекта на програма ФАР за компютъризация, стартирал през 2002 г.

Стойността на този проект бе за 10 милиона евро. Половината от тях трябваше да бъде похарчена за компютри, а другите за софтуер. Сред задължителните програмни продукти в проекта попадаха системи за вътрешно деловодство, за съдебно деловодство и за създаване на електронни бюра за съдимост.  

“Не сме правили проверка за хардуера, но това, което установихме е, че софтуерните продукти, създадени за съдебната система не се доближават дори и малко към началното задание на проекта”, заяви пред Mediapool експертът Васил Христозов, участвал в изготвянето на доклада.

Според него основната причина за това е, че фирмите, които са били избирани за изпълнители на програмните продукти, не са успели да пригодят системите за нуждата на съдебната система. “Повечето от реализациите са осъществявани без да се проверят на място конкретните нужди на конкретния съд. Тези хора никога не са работили в съдебната система, а нагаждането на системите към практиката е било оставяно на самите съдилища, които от своя страна не разбират от тези технологии”, добави експертът.

В крайна сметка се оказва, че в съдебната система са вградени информационни системи за около 5 милиона евро, които са несъвместими една с друга и няма как да бъдат пригодени в последствие към Единна информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Освен парите по ФАР, отделни съдилища са плащали и от своя бюджет за други видове софтуер, което е задълбочило технологичната каша в съдебната власт.

Според Христозов, освен че не отговарят на конкретните нужди, програмните продукти допълнително са били оскъпявани и заради поддръжката. В договорите, които са сключвани между компютърните фирми и съдилищата, в повечето случаи са липсвали клаузи за цени на развиване на системите и тяхната поправка.

Изводите от доклада са базирани върху резултати от 163 съдилища в България. Общо 19 съдебни институции са отказали да отговорят на експертите за цените и състоянието на техните информационни системи.

Междувременно бившият началник на IT-отдела в Министерството на правосъдието Тодор Тодоров съобщи, че в последните 2-3 месеца се прави опит и за унищожаване на направеното досега по пускането в експлоатация на ЕИСПП.

Той предупреди, че системата, която трябва да обезпечи информационно цялата правоохранителна дейност държавата, се поддържа лошо. По думите му в момента ЕИСПП се поддържа от два слаби сървъра във ведомството и при липсва на експертен капацитет за това. Тодоров обаче не обвини директно никой за случващото се.

Той напусна ведомството преди две седмици след скандал със сегашния правосъден министър Миглена Тачева.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?