ВСС приключи с уволненията покрай Красьо и реабилитира Веселин Пенгезов

ВСС приключи с уволненията покрай Красьо и реабилитира Веселин Пенгезов

Висшият съдебен съвет (ВСС) приключи два от случаите, които силно разтресоха Темида и спомогнаха за дискредитирането ѝ. В четвъртък кадровиците уволниха прокурора от Бургас Йордан Иванов заради връзки с Красьо Черния и излязоха с мнение, че председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов не е нарушил етичния кодекс на магистратите.

Обвинителят от Бургас Йордан Иванов е последният в списъка с хора от съдебната система, контактували с плевенския лобист. Иванов дълго време е бил апелативен прокурор на Бургас и освен това се е кандидатирал и за заместник-главен прокурор, коментира председателят на етичната комисия на ВСС Цони Цонев. За заместник на Борис Велчев заедно с Йордан Иванов се бе кандидатирал и бившият апелативен прокурор на София Иван Петров. Последният също бе засечен да контактува с Красьо и също бе уволнен.

Цони Цонев отново изтъкна, че съдебната власт е единствената, която е предприела някакви действия срещу свои представители, контактували с Красьо. Той припомни, че от телефона на лобиста са били извадени над 1000 номера, сред които на министри, зам.-министри, депутати, полицаи, шефове на агенции. Нито законодателната, нито изпълнителната власт обаче са предприели каквото и да е по отношение на тези свои представители, добави Цонев.

Проверката на твърденията на задържания в рамките на операция "Октопод" Николай Велков, който в килията си твърдеше, че държи три-четири гласа във ВСС и чрез тях е помогнал за назначаването на Веселин Пенгезов като шеф на Софийския апелативен съд, е завършила с мнение, че няма нарушение на етичния кодекс.

Както вече стана ясно в първите дни след задържането им, членовете на групата "Октопод" са били подслушвани в килиите си. Хората около Алексей Петров обаче са били наясно с този факт и са го използвали съвсем целенасочено. Именно техните разговори в килиите дадоха повод на вътрешния министър Цветанов да възкликне, че има висши магистрат, свързан с "Октопода". Оказа се, че министърът не е подложил под съмнение думите на арестуваните и за всички бе ясно, че той визира Пенгезов.

ВСС е проверил и думите на Николай Велков, че се е наложило да спасява член на кадровия орган. Цони Цонев не потвърди, че става дума за бившия член на съвета Иван Димов. От думите му обаче стана ясно, че ВСС е проверявал дали Велков се познава с Димов и какъв е поводът за познанството им.

Вече е известно, че Николай Велков и Иван Димов са се запознали, когато двамата са били членове на консултативния съвет към омбудсмана Гиньо Ганев, а след това Велков е бил за кратко член на ръководената тогава от Димов организация "Алианс за правно взаимодействие".

Кадровиците са проверили и твърденията на Веселин Пенгезов, че в деня, в който състав на апелативния съд е заседавал по мярката за неотклонение на Антон Петров – Хамстера (обвиняем по делата "Наглите" и "Октопод"), му се е обадил шефът на ДАНС Цветлин Йовчев и му е съобщил, че срещу него има анонимен сигнал.

ВСС е установил, че такъв разговор наистина е имало. Секретарката на Йовчев се обадила на Пенгезов, докато той е бил в кабинета на заместника си Стефан Гроздев, където присъствал и председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков.

Според съвета няма никакви данни Пенгезов да е оказвал влияние на съдиите, които са гледали мерките на "октоподите", тъй като и тримата са били сред хората, присъединили се към подписка срещу назначаването на самия Пенгезов за шеф на Апелативния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България