ВСС приложи лустрация в Свиленград

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна да прилага все по-разнообразни инструменти, за да налага своите фаворити по върховете на системата. Във вторник обаче бе достигнат своеобразен апогей, след като бе приложена лустрацията, за да се отхвърли кандидатурата на Христо Георчев за шеф на районния съд в Свиленград.

Преди осем години предишният ВСС избра Георчев за шеф на същия съд. Преди 1989 година той е бил шеф на следствения отдел в Свиленград и като такъв е бил щатен служител на Държавна сигурност. Информацията за Георчев е публично известна от седем години.

Проблемът е, че 27 години по-късно ВСС за първи път реши да използва темата в рамките на дебат за назначаването на съдебен началник. От тази гледна точка решението няма как да е принципно. В конкретния случай темата "ДС" се използва, за да се разчисти теренът за избора на пловдивската съдийка Живка Петрова. Накрая мнозинството я избра с 8 на 5 гласа.

На членовете на ВСС трябва да е известно решението на Конституционния съд, с което лустрацията е обявена за противоконституционна. Те, дори и да имат своите морални аргументи срещу ДС, няма как да използват този аргумент след толкова години мълчание и въпреки закона.

Въпросът за ДС бе повдигнат от Галя Георгиева, която попита Георчев дали е бил агент на ДС. Тя прочела за това в интернет. После тя призова да се гласува за Живка Петрова, защото била по-млада от Георчев с 20 години.

"Хубаво е да заложим на мъдростта и опита. Но не бива да пренебрегваме лоялността. Понякога опитът създава и провокира некоректно поведение", коментира Георгиева. ВСС е избрал стотици кандидати с аргумент, че са опитни.

Представляващият ВСС Димитър Узунов ("човекът на Бойко") не остана пас. "Наличието на Георчев в списъците като сътрудник на ДС означава основателно съмнение за определяне на зависимости. Не желая административен ръководител да бъде зависим от когото и да било", заяви Узунов, цитиран от "Правен свят".

Калин Калпакчиев призова ВСС да не дискриминира съдиите по възрастов или какъвто и да е признак.

"Дисквалифицирането на кандидатите с аргументи за принадлежност или членство към политически партии преди 1989 година се поставя за първи път. Но не трябва да бъде допускано, защото при липсата на информация и спекулирането с частична такава, се стига до ситуацията до уронване на достойнството на наши колеги. Независимо кого ще изберем, не трябва да си позволяваме уронване на достойнството на колегите, независимо на какви основания", каза Калпакчиев.

В крайна сметка ВСС реши да "лустрира" Христо Георчев заради ДС и възрастта му, вземайки още едно решение, което може да се обжалва пред съда. Още повече, че преди това етичната комисия на ВСС е взела решение, че Георчев притежава всички необходими нравствени и професионални качества, за да бъде избран. В комисията участват Галя Георгиев и Димитър Узунов.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?