ВСС призован да не допуска конфликт на интереси и непотизъм като избира шеф на СГС

ВСС призован да не допуска конфликт на интереси и непотизъм като избира шеф на СГС
Четиринайсет неправителствени организации настояха с писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) да избере председател на Софийския градски съд (СГС) при такава процедура, която да изключва конфликт на интереси между членове на съвета и кандидатите за поста.

Писмото е внесено в сряда, за когато бе насрочен изборът на нов председател на СГС, за чието място се спряга смятаният за близък с ДПС сегашен титуляр Светлин Михайлов, въпреки множеството публично изказани съмнения относно неговата репутация и тази на съдилището.

Изборът обаче бе отложен за неопределено време с мотив, че не всички документи са окомплектувани и не всички атестации за кандидатите са върнати с нанесените от тях уточнения.

Като се позовават на публикации в медиите за корупционни съмнения, свързани с шефа на СГС и работата на съдилището, гражданските организации призовават ВСС "да обсъди внимателно и задълбочено изнесената информация и да се произнесе с ясно становище за качествата на отделните кандидати за този пост, включително и да даде категорична оценка на досегашното управление на съда."

"Многобройни други публикации в медиите разкриват установени практики на непотизъм в съдебната власт, при които деца на членове на ВСС биват назначавани или командировани в определени съдилища, сред които и СГС, а след това техните родители участват при избора на председател на съответния съд."

"ВСС трябва да намери организационна форма за провеждане на избор на нов председател на СГС, която да изключи от участие в избора членове на съвета, които се намират в конфликт на интереси спрямо кандидатите за този пост и да позволи реална съпоставка на качествата на кандидатите", се посочва в писмото, под което са се подписали ръководствата на Българския институт за правни инициативи, Съюза на юристите, Националната НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда в България, Фондация "Български адвокати за правата на човека", Програма "Достъп до информация", Асоциация "Прозрачност без граници", Институт "Отворено общество" - София, Центъра за либерални стратегии, Българския хелзинкски комитет, Центъра за изследване на демокрацията, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Института за регионални и международни изследвания, Фондация "РискМонитор", Европейския институт.

Те подчертават още веднъж, че "изборът на почтени, компетентни и опитни ръководители в съдебната система е от ключово значение за върховенството на закона в България и за доверието на българските граждани в правосъдието".

Това е второ писмо на гражданските организации в рамките само на един месец. Първото, от 17 май, бе по повод избирането на военния магистрат Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд. Назначението бе определено от Съюза на съдиите като емблематичен пример за дефектиралата кадрова политика на ВСС.

От него са се поинтересували и експертите от мисията на Европейската комисия, които преди ден се срещнаха с министъра на правосъдието Меглена Тачева. Кадруването по върховете на съдебната власт е сред темите, засегнати в предишни доклади на Брюксел по глава "Правосъдие и вътрешен ред".

Гражданските организации са особено разтревожени от факта, че процесът на атестиране на магистратите е лишен от реално съдържание, както и от становището на ВСС, че не може и не следва да събира самостоятелно информация по сигнали за поведение на магистрати. Това е в противоречие с етичните правила на професията, се казва в писмото.

След първото им послание ВСС заяви, че очаква да получава становища от неправителствени организации по кандидатурите за шефските назначения преди, а не след заседанието на ВСС за съответния избор. Организациите посочват, че още на 2 юни са изпратили искане за събиране на Гражданския експертен съвет към Комисията за борба с корупцията и професионална етика на ВСС по темата “Прозрачност и публичност при избора на административни ръководители”, с посочване на конкретните въпроси, които биха желали да обсъдят.

Те все още нямат нито отговор, нито е насрочено такова заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България