ВСС призован отново да спре назначенията и да огласи всички от списъка на Красьо

ВСС призован отново да спре назначенията и да огласи всички от списъка на Красьо

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да преосмисли решението си за възобновяване на кадровите назначения, при положение, че скандалът "Красьо" не е намерил задоволително решение.

Поредното отворено писмо на ССБ е по повод решенията на т.нар. правителство на съдебната власт от последните две седмици за спиране и за подновяване на дейността по кадровите въпроси.

ВСС реши да прекрати назначенията в системата заради скандала "Красьо". Малко след това обаче реши да възобнови кадруването, тъй като главният прокурор Борис Велчев предостави имената на всички магистрати, контактували с плевенския бизнесмен, разследван за търговия с магистратски гласове .

Мотивите за вземането на решенията останаха напълно неясни както за магистратската общност, така и за обществото, пишат от ССБ, според които поведението на ВСС е непоследователно.

Съдиите припомнят, че първоначалната позиция на ВСС е била пълното и обективно установяване на обстоятелствата, свързани с т. нар. корупционен скандал и с недопустимите контакти на магистрати с Красимир Георгиев. Това според ВСС е единствената мярка за връщане на доверието към съвета, както и към останалите институции в съдебната власт. 

"Трябва ясно и безусловно категорично да извършите равносметка на кадровата си дейност до момента и да анализирате възможностите или съмненията за нелегитимни влияния върху вземането на решенията ви. Според нас тази равносметка неминуемо следва да бъде извършена на основата на критичното обсъждане на дейността ви по мотивиране на решенията за назначаване на магистрати и административни ръководители, за да се създадат оттук нататък ефективни гаранции, че тези решения ще са обосновани и предсказуеми както за индивидуалния магистрат, така и за обществеността", обръщат се съдиите към ВСС.

ССБ се възмущава, че първите списъци с имена на магистрати от "тефтерчето" на Красьо бяха огласени, а последният не.

Според ССБ са неуместни съображенията, че списъкът на лицата, влезли в контакти с бизнесмена Красимир Георгиев – Красьо, не бива да бъде огласяван в пълнота, поради етични съображения или заради нуждата на продължаващото разследване от месец юли насам.

"Мотивите са опасни, защото задълбочават кризата на доверие, като допускат развитие и разпространение на уронващи престижа на съдебната власт версии, широко разпространени в медиите, че списъкът е непълен, че се печели време, за да бъде манипулиран, че се изнася само част от събраната информация, за да се прикриват по-влиятелни магистрати и за да се злепоставят други", твърдят от ССБ.

Огласяването на всички имена ще се разсее опасенията, че става въпрос за "компроматна борба между различни лобита във ВСС, при която скандалът "Красьо" се използва не в обществен интерес, а за да бъде отстранен един нелегитимен кръг от друг с много по-мощен задкулисен властнически ресурс", посочва Съюзът на съдиите.

ССБ апелира ВСС да преразгледа единодушно взетото решение да се възобнови назначаването на административни ръководители и магистрати.

Неколкократно вече сме заявявали позицията си, че преждевременната смяна на персоналния състав на ВСС не е панацея за достойното и зряло държавническо решение на проблема. Без промяна на правилата за конституиране на ВСС, които да създават надеждни гаранции за повишаване на ефективността и прозрачността на процедурата за избор на членовете му чрез номиниране на най–достойните кандидатури, това би внесло единствено нестабилност в управлението на системата и до дисбаланс в разделението на властите, пише още в писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?