ВСС продължава да блокира политическата кариера на Методи Лалов

ВСС продължава да блокира политическата кариера на Методи Лалов

Висшият съдебен съвет отново няма да освободи от съдебната система съдия Методи Лалов. Магистратът подаде молба за освобождаване на 2 август.

На 15 август Съдийската колегия на ВСС успя да мобилизира едва четирима свои членове, които се явиха работа, но необходимият кворум е от осем души. Председателстващият Лозан Панов насрочи ново заседание за 30 август, но се оказа, че 12 от 14-те членове на колегията са в отпуска и няма да се явят заради Лалов.

На 15 август "Демократична България" обяви, че са поканили съдията за водач на листата си за общински съветници в София. Засега обаче Лалов остава съдия и не може да се включи в кампанията на дясноцентристката коалиция.

ВСС продължава да демонстрира двоен стандарт по отношение на магистратите. В началото на август близкият до ГЕРБ Пламен Георгиев обяви, че подава оставка като шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Парламентът гласува още същия ден оставката му, а на 5 август Прокурорската колегия на ВСС успя да се събере извънредно, за да го върне на работа в прокуратурата.

Малко след това Пламен Георгиев бе назначен от правителството за консул във Валенсия и Прокурорската колегия трябва да гласува освобождаването му от системата.

С Методи Лалов не се процедира по този начин. Магистратът е известен с критиките си към мнозинството във ВСС и главния прокурор Сотир Цацаров. Вече над две години се бави разглеждането на дисциплинарните производства срещу Лалов, които започнаха след като съдията организира протест пред ВСС. Сега съветът блокира и освобождаването му от съдебната система.

По-рано Лалов коментира пред Mediapool, че не е изненадан от поведението на ВСС, който се опитва до последно да го държи "на тръни".

"ВСС е тромав, когато трябва да се взимат бързи решения, освен ако не е нужно да се гласува за някой кандидат, за когото е дадена команда. Като за Пламен Георгиев, например", коментира Лалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България