ВСС продължи наказателните акции срещу Мирослава Тодорова

Бившата председателка на съдийския съюз бе пратена да правораздава в районния съд

Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет изпрати в четвъртък бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова да правораздава в Софийския районен съд. Наложеното наказание бе по-тежко от предложеното от дисциплинарния състав по нейния казус, който поиска да ѝ бъде намалена заплатата с 25%, но да запази позицията си в Софийския градски съд.

Пред Mediapool съдия Тодорова обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд, защото ВСС изобщо е нямал право да я наказва. Тя напомни, че новото ѝ наказание е наложено за две дела, за които вече е била санкционира от предишния състав на магистратския кадрови орган.

Освен това е изтекъл и давностният срок за налагане на новото наказание. С днешното решение на ВСС Мирослава Тодорова се превърна в един от най-наказваните съдиите в системата и ще трябва да правораздава за срок от 2 години от най-ниското ниво в системата. До днешното решение на ВСС Тодорова правораздаваше в Софийския градски съд.

Няма да напусна

"Решението е незаконосъобразно и е демонстрация на сила. Доколкото разбрах, предложението за второто по тежест наказание понижаване в длъжност за срок от две години в районен съд за две забавени дела е било направено от бившия прокурор Румен Боев, когото не познавам и той не ме познава, не познава работата ми. Съмнявам се, че е питал и прокурорите от софийските прокуратури що за съдия съм", коментира Мирослава Тодорова.

Тя съобщи, че докато е протичало изслушването ѝ, Боев не е задал дори и един въпрос.

"А можеше. Освен за фактите по дисциплинарното производство изнесох информация за работата си през последните 6 месеца. Била съм 96 пъти в заседание, разглеждала съм 103 първоинстанционни дела в период, в който всички останалите са получили около 35 второинстанционни дела, аз съм получила 62. Казах на членовете на ВСС, че само миналата седмица съдебният ми състав реши 21 въззивни дела", каза Тодорова

Съдията допълва, че от от гледна точка на европейските стандарти е "недопустимо прокурор да иска по-тежко наказание за съдия".

"Ако някой си мисли, че ще напусна, за да не се срещам пак с ВСС - няма да стане. Не се притеснявам и от работата като районен съд, много харесвам районните съдии. В този смисъл - новините не са необичайни - всички отдавна знаят - проблем в администриране на съдебната власт има. Няма промяна и в ясната перспектива - съдиите ще продължат да работят за постигане независимостта на съда и неминуемо ще я постигнат, голямата част от пътя вече е изминат", каза тя.

Наказанията досега

Мирослава Тодорова веднъж вече беше наказана през 2011 година с 15% намаляване на заплатата за забавено решаване на 57 дела. Според съдия Тодорова двете дела, за които сега е понижена в длъжност, са били включени в списъка от 57 дела отпреди 3 години. Първите санкции бяха наложени от предходния състав на ВСС. Същият този състав я уволни за забавяне на нови 3 дела през 2012 година. Върховният административен съд отмени това решение и я върна в Софийския градски съд. Тодорова твърди, че три пъти подред я наказват за едни и същи нарушения.

Уволнението на съдия Тодорова бе коментирано широко като класически пример за политическа саморазправа, инспирирана от тогавашните управляващи от ГЕРБ. Това си личи и от мотивите на ВАС по нейното дело, с които остро се критикува дисциплинарната практика на съдебния съвет. Европейската комисия също не остана безучастна и обвини ГЕРБ за недопустима намеса в делата на съдебната власт.

Сегашният ВСС изглежда продължава практиката на своите предшественици. Преди две седмици саморазправата започна с техния колега и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски, който бе уволнен дисциплинарно от съвета. Най-скандалното в този случай бе, че при необходими 17 гласа за неговото отстраняване, мнозинството реши, че и 16 са достатъчни. Бяха проведени едно гласуване и едно прегласуване в опит да се достигне заветният брой от 17 гласа, но това така и не се случи. Въпреки всичко Ситнилски бе премахнат от ВСС и после обяви, че ще обжалва пред съда.

По закон дебатите по налагането на дисциплинарни наказания на магистрати се провеждат при закрити врата. Публична информация обаче са броят на гласовете, с които тези наказания се налагат. Поради тази причина медиите постоянно са информирани за течащите гласувания чрез изнесено електронно табло. Така се видя как ВСС опитва на два пъти да събере заветните 17 гласа, за да уволни Ситнилски законно. Съветът отнесе множество критики за прегласуването, но в четвъртък се разбра, че поуката е взета. При гласуването за налагането на наказанието на Мирослава Тодорова таблото бе изключено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?