ВСС промени правилата, за да има "коледни" за всички

Висшият съдебен съвет (ВСС) прегласува решението си за раздаване на "коледни" в съдебната система, така че пари да могат да получат всички, работещи в нея. Това стана на заседанието на съвета в четвъртък.

Миналата седмица т.нар. правителство на съдебната власт реши да раздаде спестените в бюджета 24 милиона лева от незаети щатове като целеви награди за отличилите се съдии и прокурори. Според това решение административните ръководители трябваше да посочат кои свои подчинени да наградят.

Това обаче предизвика напрежение в системата, а главният прокурор Борис Велчев изпрати до прокуратурите в страната пространно писмо, в което обяснява, че е бил подведен от ВСС, че въпросът с допълнителното материално стимулиране (ДМС) за текущата година е решен по начин, по който е бил решен миналата година. "Оказа се, че това не е вярно", пише Велчев.

Главният прокурор съжалява, че не може наградите да се раздадат като миналата година "на калпак". Това ограничава броя на прокурорите, които могат вземат "коледни", обяснява Велчев. Освен това правилата на ВСС ограничават прокурорите, които ще получат допълнителни пари.

На днешното си заседание обаче ВСС реши да промени правилата и допълнителни пари се отпускат за цялостен принос, което означава, че "коледни" ще има за почти всички магистрати, без наказаните.

Споделяне

Още по темата

Още от България