ВСС проведе предизвестен избор на шеф на Пловдивския районен съд

Синът на вицепрезидента стана прокурорски шеф

ВСС проведе предизвестен избор на шеф на Пловдивския районен съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра в четвъртък председателя на Районен съд - Асеновград Иван Калибацев за шеф на Пловдивския районен съд. Вотът в негова полза бе очакван предварително заради множеството кадрови рокади в местните магистратури. Междувременно синът на вицепрезидента Маргарита Попова Николай Попов бе избран за магистратски шеф. Той стана заместник-районен прокурор на София.

Рокадите в Пловдив започнаха след избора на тогавашния шеф на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор. Овакантеното място бе заето веднага от шефа на районния съд Веселин Хаджиев. Той се прочу с признанието на Цацаров, че му е дал да чете делото за клевета, което бившият съдия и председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова заведе срещу тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Тодорова загуби делото в Пловдивския районен съд, а съдия по него беше заместник-шефът на съда Екатерина Роглекова. Още тогава Роглекова беше спрягана за шеф на районния съд, защото беше ясно, че Хаджиев ще замести Цацаров. По неофициални информации обаче тя предпочитала да стане шеф на районния съд в Асеновград. Цялата тази сложна рокада почти приключи в четвъртък, след като Иван Калибацев бе избран за шеф на Пловдивския районен съд и освободи предпочитаната от Роглекова позиция.

Формален конкурент на Калибацев бе прокурорът от Пловдивската районна прокуратура Петко Минев. Поради кариерното си развитие в държавното обвинение, той и при нормален избор не би имал голям шанс за мястото, но впечатляващи в случая бяха предшестващите рокади в Пловдив. Знак за предизвестения избор бе и фактът, че нито един пловдивски съдия не се кандидатира за позицията.

По време на едночасовия дебат нито един член на ВСС не подкрепи Петко Минев. Той събра общо два гласа в своя полза срещу 16 за Калибацев.

Единствено членът на ВСС Калин Калпакчиев постави въпроса защо нито един от съдиите от Районен съд-Пловдив не се е кандидатирал за шефската позиция.

"Причините могат да бъдат две – или магистратите не се интересуват кой ще ги ръководи, което е по-малкото зло, или нямат доверие, че процедурите на ВСС за избор на хора са докрай състезателни и честни", коментира Калпакчиев. Той напомни за скандалите с Красьо Черния и СРС-скандала в Банкя, от който стана ясно, че бившият градски прокурор на София Николай Кокинов иска от Бойко Борисов да му ходатайства за поста апелативен прокурор на столицата.

Калпакчиев поиска ВСС да предложи кандидатите за шефски позиции да бъдат изслушвани пред магистратите, които искат да ръководят, защото ще могат да отправят директно своите послания. По повод тези изказвания главният прокурор Сотир Цацаров и Калпакчиев спретнаха поредния си остър спор.

Цацаров обясни, че и сега съдиите имат възможност предварително да изложат становищата си до ВСС в рамките на процедурата за избор. Той отбеляза, че това нееднократно се е случвало.

"Дайте да си говорим нещата директно, а не с намеци. Ако смятате, че има недоверие към тези, които избират, искам да ви напомня, че вие сте част от тях", обърна се Цацаров директно към Калпакчиев. Димитър Узунов, Милка Итова и Михаил Кожарев, все хора, които подкрепиха избора на Цацаров за главен прокурор, се изказаха в полза на Калибацев.

Най-забележително обаче беше изказването на Галя Георгиева, която преди да влезе във ВСС бе съдия в Пловдив. Тя използва твърдение на Димитър Узунов, че не е много редно прокурор да става шеф на съд. Георгиева обясни, че ВСС има един прекрасен пример за бивш прокурор, който оглави Върховния административен съд, имайки предвид Георги Колев. Неговото назначение бе критикувано от неправителствения сектор и Брюксел като непрозрачно и немотивирано.

Докато Георгиева не виждаше проблем в назначението на бивш прокурор и наказателен съдия за шеф на най-важния административен съд в държавата, тя даде да се разбере, че не подкрепя прокурора Минев, защото нямал задълбочени познания по гражданско право. По време на дебата ни в клин, ни в ръкав, се намеси и Михаил Кожарев, който каза, че ВСС трябва да покани своя колега Камен Ситнилски, за да отговори на въпроси за изтеклите СРС-ата, защото "пред вратите на ВСС има протест".

ВСС нямаше проблеми с избора на Калибацев в Пловдив, но не успя да избере ръководител на Районната прокуратура в Бургас. Кандидати бяха Андрей Червеняков, който в момента е временен шеф на същата прокуратура, и районният прокурор на Поморие Мануел Манев, но никой от тях не събра необходимите 13 гласа.

Проблем обаче си докара Червеняков. По време на изслушването му Сотир Цацаров каза, че няма да го подкрепи, защото инспекторските проверки са показали, че Червеняков се бил изключил от системата за разпределение на делата и не е работил като редови прокурор две години. Той дори намекна, че очаква внасянето на предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него.

Николай Попов, който е син на вицепрезидента Маргарита Попова, бе избран без дебат за позицията на заместник-районен прокурор на София. Той бе номиниран от шефа на прокуратурата Христо Динев, който започна да подбира управленския си екип.

Споделяне

Още по темата

Още от България