ВСС проверява делото "САПАРД" заради отсътващ адвокат

ВСС проверява делото "САПАРД" заради отсътващ адвокат

Емблематичното дело за източването на предприсъединителната европрограма САПАРД бе отложено в четвъртък заради отсъствието на един от адвокатите на деветимата подсъдими. Защитникът бил ангажиран по друго дело в Бургас. Веднага след това от Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха обяснение за причините за отлагането на  процеса.

"Бихме искали да бъде изяснено как се е стигнало до определянето на днешната дата (4 март т.г.) за това дело, ако същият адвокат вече е бил ангажиран с друго дело извън София. Предполага се, че насрочената дата е била съгласувана със страните, включително и с адвоката или адвокатите на подсъдимия", пише в искането на ВСС, отправено към председателя на Софийски градски съд Георги Колев.

Процесът, който с предварителното разследване се точи трета година, напоследък се превърна в един от козовете на вътрешния министър Цветан Цветанов за атака срещу съдебната власт.

Министърът не пропуска възможност да отбележи, че германските граждани, участвали в международната афера по източването на САПАРД, отдавна са осъдени, а в България делото все още е на първа инстанция. Миналата седмица Цветанов заяви, че "по това дело прекрасно се знае кой не си е свършил работата и къде е политическият чадър".

По аферата "САПАРД" в България се водят две дела. По първото подсъдим е бизнесменът Марио Николов и още осем души, сред които е и съпругата му. Те отговарят за присвояването на 7.5 милиона евро от програмата.

Второто дело е за "изпирането" на тези пари и освен Марио Николов подсъдим е и Людмил Стойков, бизнесмен от Перник, считан за близък до президента Георги Първанов. Прокуратурата твърди, че парите са "изпрани" през курортния комплекс "Дюни", чийто собственик до неотдавна бе именно Стойков.

В четвъртък Марио Николов заяви, че "може би чадърът по делото срещу него е в обратната посока - "да бъдем осъдени колкото се може по-скоро". Покрай нападките си срещу съда миналата седмица вътрешният министър допусна възможността делото срещу Николов да се изпрати в Германия, за да се гледа от тамошен съд. По-късно министърът заяви, че журналистите не са го разбрали правилно, тъй като той имал предвид, че ако се установят престъпления на Николов на немска територия, той може да бъде съден там.

По този повод Марио Николов, който се определя като потомствен социалист, заяви, че все още не е призован като обвиняем в Германия и не вижда как ще го съдят там.

На въпрос как ще си обясни нервността на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Цветан Цветанов, че това дело не може да приключи, Николов каза, че явно някой не желае да се разкрие обективната истина. Той добави, че тези, които са внесли делото в съда (в съда делата се внасят от прокуратурата – б.р.), нямат интерес от разкриване на истината.

Бизнесменът смята, че истината може да се разкрие и в България. Николов заяви, че той няма определен интерес делото за пране на пари да приключи по-бързо от това за източването на САПАРД, а само и по-двете да се разкрие истината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?