ВСС публикува и критично становище за кандидатурата на Гешев

ВСС публикува и критично становище за кандидатурата на Гешев

След като повече от два месеца пуска на сайта си десетки похвални слова за единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, Висшият съдебен съвет (ВСС) публикува за разнообразие и едно критично становище. За "баланс" обаче наред с него бе пуснато и поредното хвалебствие, този път с автор ГДБОП.

Досега съветът отчиташе масова подкрепа за Гешев от полицаи, прокурори, ДАНС, както и от бившия шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров. Преди дни в подкрепа на Гешев бе организиран и протест.

Критичното становище е от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА). В него се припомнят изказванията на Гешев, че не е привърженик на разделението на властите, прокламирано от "десните екстремисти".

"Прокурор Гешев заяви, че не одобрява твърдото разделение на властите и мисли, че трябва същите да действат в синхрон помежду си при осъществяване на наказателната политика. Това свое виждане той разви и в представената от него концепция за управление, където говори за установяване на "хармонични отношения" със съда и подобряване на обществения му образ. Това е абсурдно да се говори и предлага от една от страните в процеса, която в условията на състезателност и равнопоставеност трябва да развие и защити с годни доказателства обвинителната си теза", пишат адвокатите.

Прокурорът е критикуван и заради любовта му към медийните акции. Солидното присъствие на държавното обвинение в медиите е едно от "предизборните обещания" на Гешев и е записано и в концепцията му за управление на прокуратурата през следващите 7 години. 

"Прокурор Гешев оглавява вече повече от година шумни медийни акции по задържане на заподозряни лица, като си позволява на мястото на задържането или на последващи големи пресконференции да се произнася по въпроса за вината на арестуваните лица и дори да ги нарича престъпници, което е в крещящо противоречие с конституционно установената презумпция за невиновност. Г-н Гешев е любител на "медийното правосъдие" и то чрез определени от него за надеждни медии, като заявава намерението си да оповестява там доказателства от досъдебни производства, които са следствена тайна по закон, за да отговаряла Прокуратурата на критиките и лъжите. Но медиите не са Съд, а прокурорската истина не е съдебно установен факт, така че подобно поведение и намерение за бъдещи действия са крещящо противозаконни и опасни за правата на гражданите и Правото", посочва се в становището.

Друга голяма тема на Гешев е ревизията на "криминалния преход". По този повод адвокатите питат кой е допуснал преходът да е такъв и няма ли вина институцията, която той се готви да управлява.

"Самият Гешев е в системата повече от седем години, а преди това е бил следовател. Почти три години ръководеше Специализираната прокуратура. Къде са обвинените и осъдени "герои на криминалния преход?", питат авторите на становището.

Според тях Гешев твърди, че обича да арестува, което силно се разминава със законово определената роля на прокуратурата.

"Не, работата на прокурора не е да арестува! Това го върши МВР. Работата на прокурора е да привлича като обвиняем, ръководи разследването и внася обвинителни актове, като следва да събира доказателства и в двете посоки: както за виновността, така и за евенуталната невинност на предполагаемия извършител на деянието. Другото е от Вишинското право!", подчертават те.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?