ВСС пусна Пепи Еврото да излезе чист от съдебната система

Правосъдният министър отново внесе дисциплинарка срещу Владимира Янева

ВСС пусна Пепи Еврото да излезе чист от съдебната система

Висшият съдебен съвет (ВСС) окончателно отказа в четвъртък да образува дисциплинарно производство срещу следователя Петьо Петров – Пепи Еврото.

Кадровиците на Темида прецениха, че няма как да преследват дисциплинарно магистрата за участието му по делото “Цонев, Сантиров, Попов” заради изтичането на давностния срок.

Така вече няма пречка да се приеме подадената му оставка като магистрат и Петров да напусне система с близо 20 брутни заплати.

В началото на февруари Върховният касационен съд (ВКС) окончателно посочи Петров като извършител на престъпление. В същото време съдът оправда напълно бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов за даване на подкуп от 20 000 евро на Петров, който бе основен свидетел в знаковия процес. Следователят бе посочен от три съдебни инстанции като извършител на престъплението провокация към подкуп.

Въпросът за изтичане на давността бе много спорен. Мнозинството в съвета сметна, че дисциплинарно производство не трябва да се образува, защото това е трябвало да стане още през 2010 година, когато случващото се по делото бе разгласено от медиите.

Тази позиция предизвика недоумение, защото, въпреки изнесеното в медиите, съдът можеше да реши, че в случая няма провокация към подкуп. Поради тази причина единственото издържано решение бе да се приеме, че давностният срок тече от 3 февруари 2015 г. тази година. Тогава ВКС окончателно обяви, че именно следователят е опитал да вкара Цонев, Сантиров и Попов в корупционна схема.

На 1 април изтича срокът, в който прокуратурата може да образува дело срещу следователя за провокация към подкуп.

Междувременно правосъдният министър Христо Иванов прояви упорство и отново предложи на Висшия съдебен съвет образуване на дисциплинарно производство срещу Владимира Янева заради аферата “Червей”. Той мотивира предложението си с постъпили нови факти и обстоятелства около казуса с незаконното разрешаване на специални разузнавателни средства от бившата шефка на Софийския градски съд.

ВСС веднъж вече отказа да образува дисциплинарно производство срещу Янева с оправданието, че всички документи са класифицирана информация.

Правосъдният министър е получил от шефа на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков разрешенията, подписани от Янева за разработката "Червей". Рашков е изпратил и още няколко незаконни разрешения за използване на СРС, подписани от Владимира Янева.

Става дума за разрешаване на СРС за престъпления, за които това не се полага - за организирана престъпна група, за проповядване на религиозна омраза, пране на пари, укриване на данъци и престъпления против финансовата система.

Владимира Янева е разрешавала почти всички способи за прилагане на СРС-та при разследването на тези престъпления, въпреки че законът не е допускал това. Този път ВСС няма как да откаже образуването на производство с аргумент, че данните са класифицирана информация. Всички документи по тези случаи са декласифицирани.

Министерството на правосъдието твърди, че представените нови разрешения за използване на СРС от Владимира Янева само потвърждават вече направените констатации за нейната работа. Тя е позволила не само пълна безконтролност на органите на МВР и ДАНС, но и е придала фиктивно правно основание, каквото не е съществувало.

Министърът припомня, че не съществува правна пречка за търсене на дисциплинарна отговорност на доскорошната шефка на СГС, защото тя се носи независимо от наказателната отговорност. Срещу Янева има образувано досъдебно производство, но тя все още не е обвиняема за аферата “Червей”.

"Моята мисия като министър е да излезем от културата на затваряне на очите и замитане под килима. Моята настоятелност е да не си затваряме очите за факта, че изглежда този важен съд е превърнал съдебния контрол в празна формалност, що се отнася до разрешаване на СРС. Това е проблем на националната сигурност и на базови права. На второ място това отново отваря темата за управлението на Софийския градски съд”, каза Иванов.

Той цитира и Хамлет, за да защити тезата си: “Ние трябва да си отговорим на въпроса не просто дали има нередности или немарливост, а има ли система в тази лудост, както се пита Полоний в Хамлет. Има ли система в този хаос и тази система организирана корупция".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?