ВСС разкри част от шуробаджанащината в благоевградския съд

ВСС разкри част от шуробаджанащината в благоевградския съд
Проверка на Висшия съдебен съвет усили многократно подозренията за опорочено правораздаване в благоевградския съдебен регион. Главните "герои" в документа, публикуван в сряда, са шефът на Благоевградския окръжен съд (БлОС) Красимир Аршинков и жена му Михаела, която е и водещ адвокат в града. Покрай тях в историята се намесва шефът на районния съд в Петрич, който е кум на Аршинков.

Проверката бе предизвикана от множество медийни материали за скандалите в съдебния район. Депутатът Яне Янев се намеси по темата и съобщи, че човек с псевдоним "Баджанака" лобира по тези места по подобие на Красьо от Плевен. Бившият шеф на парламентарната комисия за борба с корупцията заяви, че има множество засечени разговори между "Баджанака" и благоевградски съдии. Заради скандалите ВСС отмени избора за нов шеф на съдилището. Там Аршинков спори със своя колега Димитър Узунов, което също произвежда абсурдна ситуация.

Анализът на ВСС не разглежда тези твърдения, но фокусира вниманието върху други нередности в БлОС. Първо е отчетено, че кадровата политика на Аршинков се свежда главно до лансиране на хора, които преди това са работили като адвокати с жена му. Отчита се, че по негово предложение съдебният съвет е назначил за съдии в ръководената от него институция Румяна Бакалова, Иванка Бикова и Емилия Топалова. И трите преди това са работили с Михаела Аршинкова.

От позицията на адвокат Бакалова направо е назначена за зам.-председател на съда. Данните от проверката показват, че през 2009 година Аршинкова е участвала като адвокат пред окръжния съд в 61 дела. От тях 35 са разпределени на нейни бивши колеги. Година по-рано от 100 дела на Аршинкова по 40 съдебните състави са председателствани от същите хора.

Второинстанционните дела на Аршинкова се председателстват в повечето случаи от Емилия Топалова, която отговаря и за системата за разпределение на делата. В случаите обаче, когато делата се разпределят ръчно, 74% от тях отиват при Иванка Бикова. В съда не са дали обяснение защо делата се разпределят ръчно, а не през системата за случайно разпределение.

"Не може обосновано да се отхвърли съмнението, че в този съд съществуват условия да се правораздава в полза на определени страни и адвокати за сметка на останалите граждани", се коментира в документа.

Според ВСС концентрирането на значителен брой дела с участието на Аршинкова при едни и същи съдии създава в гражданите и магистратите, "обосновано съмнение за пристрастност, зависимост и вероятност за преследване на лични интереси от страна на административния ръководител, все обстоятелства, обуславящи възможността за конфликт".

Мними заплахи

Междувременно в съда избухва и друг скандал. "Дарик радио" решава да организира онлайн дискусията за скандалите в Благоевград. Голяма част от мненията за Аршинков във форума са негативни. По жалба на Аршинков полицията започва разследване на част от анонимните участници във форума с претекста, че има отправена заплаха за убийство. Разкрива се самоличността само на един от тях - съдия Петър Узунов, който е брат на Димитър Узунов, конкурент на Аршинков за поста. Той е писал негативни коментари под псевдоним "Колчо", но в тях няма заплахи и въпреки това самоличността му е разкрита.

Прокуратурата използва това и започва проверка срещу него за нарушаване на етичния кодекс на магистратите. По това време съдия Надежда Узунова, която е жена на Петър Узунов, гледа дело, в което представител на една от страните е Михаела Аршинкова. Тя иска отвод на Узунова заради скандала.

ВСС смята, че така Аршинкова прави недопустима публична демонстрация на семейни отношения при разглеждането на делата. Въпреки това съдебен състав с председател бившата колега на Аршинкова Румяна Бакалова приема искането за отвод.

То е взето с изключително противоречиви мотиви, като първо се отчита, че искането няма законова основа, но Узунова е премахната, "за да не се внесе съмнение за пристрастие и предубеденост при решаването на делата". ВСС смята, че и това поражда съмнение за подбиране на подходящи състави за разглеждане на дадени дела в зависимост от предпочитанията на някоя от страните.

Дребни пропуски

Извън конфликта на интереси ВСС отчита и други нарушения, извършени от Красимир Аршинков. Първо той лично е изключил съдебен заседател, въпреки че това може да прави само общото събрание на съдиите. После е назначил са служител по сигурността в съда Петко Кирчев, който преди това е оневинен от Аршинков в съдебно дело.

Освен всичко той не е декларирал през 2007 година адвокатското дружество на жена си. По отношение на тия случаи, Аршинков заявява, че това са незначителни пропуски, които са хиперболизирани с цел компрометиране на кандидатурата му за нов шефски мандат.

Кадровите врътки в региона са и на междусъдебно ниво. Така председателят на съда в Петрич Иво Харамлийски се оказва кум на Аршинков. Нашумява и случаят, в който комисията, оглавявана от Аршинков, назначава Диана Хаджиева за съдия в Петрич. Тя е предпочетена пред 15 кандидати с по-голям юридически стаж. "Нейният стаж е малък и спорен", се казва в анализа на ВСС.

"Установени са редица нарушения във връзка с кадрови решения, формирането на съдебни състави, разпределянето на дела. Толерират се определени магистрати и се неглижират други, използват се административни правомощия и власт в личен интерес, липсва адекватна реакция при очевидни съмнения за конфликт на интереси", се казва в обобщението на ВСС за работата в благоевградския съдебен район.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?