Вместо да подмени компрометираните системи

ВСС реши да следи дистанционно случайното разпределение на делата

Сн БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да контролира дистанционно компрометираните системи за случайното разпределение на делата в българските съдилища. Ефектът от това решение обаче е неясен, защото става дума за стотици хиляди дела, които администрацията на съвета няма как да проследи.

Тежкият проблем стана особено видим след проверката на неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ). Организацията установи, че разпределението на делата в над 95 процента от съдилищата в България може да се манипулира изключително лесно без да се оставят следи. Изводите потвърдиха дългогодишните съмнения, че има възможности срещу поемане на ангажимент конкретно дело да бъде разпределено на "правилния съдия".

Въпросната система се нарича "Лоу чойс" и е разработена от Висшия съдебен съвет. Тя се използва в над 170 съдилища. Софтуерът може да бъде манипулиран по поне три различни начина, за да бъде връчено определено дело на определен магистрат, а следи в нейния архив да не останат. От БИПИ препоръчаха системата да се подмени с друга, която не може да се манипулира толкова лесно, а до тогава да се направят модификации на "Лоу чойс".

Проблемът със случайното разпределение на делата се наблюдава от Брюксел и поради това ВСС реши да сформира работна група, която реши да актуализира сегашната система с допълнителни защити. Съдебният съвет обаче не е поставил срок за изпълнението на тази задача.

На заседанието си в четвъртък ВСС реши всички системи за случайното разпределение на делата да бъдат свързани с неговата собствена деловодната система. Така всяко действие по случайно разпределяне на дело ще бъде отчитано и директно във ВСС. Целта на дистанционния контрол е да не се допуска делото да бъде разпределяно по няколко пъти, докато се падне на "подходящ" магистрат.

Проверката на БИПИ обаче показа, че "Лоу чойс" може да бъде манипулирана изначално, т.е. още преди да се направи първото разпределение на делото. Не е ясно и кой точно във ВСС ще следи и обобщава пристигащата информация от всички съдилища в страната.

С друго свое решение от четвъртък ВСС възложи на съдебния инспекторат да провери специализираните съдилища. Предложението дойде от члена на съвета Галя Георгиева, която показа непознаване на правомощията на инспектората, защото поиска проверка на съдебни актове по същество. Нейните колеги ѝ напомниха, че това няма как да стане. Така инспекторатът ще провери само движението на делата и спазването на сроковете в двете специализирани магистратури. Срокът е до края на годината.

ВСС прие още и анализа за дейността на военните съдилища, за който Mediapool писа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?