ВСС с план да увеличи заплатите на магистратите с 12%

ВСС с план да увеличи заплатите на магистратите с 12%

Бюджетната прогноза на Висшия съдебен съвет (ВСС) предвижда 12% увеличение на заплатите в съдебната система до 2021 г. Планът беше одобрен в четвъртък на заседанието на Пленума на ВСС. Най-ниската брутна магистратска заплата трябва да стане 2186 лв

Все още не е решен въпроса с допълнителните пари за магистратите в специализираните съдилища и прокуратури. През миналата година парламентът прие скандални поправки в Закона за съдебната власт, които предвидиха спецмагистратите да получават до шест заплати годишно отгоре. Крайната преценка ще бъде извършвана от ВСС.

Тези поправки бяха атакувани от Върховния касационен съд пред Конституционния съд. Върховните съдии атакуваха и цялата нова концепция за наказателна политика на държавата, която се фокусира върху вкарването на "корупционните" дела срещу върховете на властта в спецсъдилищата.

Представляващия член на ВСС Боян Магдалинчев обясни, че в бюджетната прогноза на институцията са заложени проценти за допълнителни възнаграждения за спецмагистратите, а не шест заплати.

Споделяне

Още от България