ВСС сам изрови истината – в Европа се гласува явно

ВСС сам изрови истината – в Европа се гласува явно

Висшият съдебен съвет (ВСС) сам е достигнал до истината, че в повечето европейски държави кадровите и дисциплинарните решения спрямо магистратите се взимат с явно гласуване. ВСС е провел преди месец проучване на всички държави в Европа. От  него е излязло, че в почти всички държави, където има сравними с нашия ВСС органи, гласуването е явно, съобщава “Капитал“. Единственото изключение правят в северната ни съседка Румъния.

Кадруването на магистратите в Австрия, Португалия, Норвегия, Дания, Словения, Сърбия, Хърватия, Полша, Латвия и Литва става с явно гласуване. В Словения, Сърбия, Полша и Литва с решение на мнозинство от членовете на съвета гласуването по изключение може да бъде и тайно.

По отношение на възможността да се гласува "въздържал се"  такава е предвидена в Сърбия, Хърватия, Латвия и Литва. В Румъния  отказът от правото на глас се осъществява чрез заявление, което се записва и уточнява преди дебата на точката в дневния ред, за която е направено. В Словения член на съвета се въздържа от гласуване, само когато има съмнения за безпристрастността му. 

В Австрия, Португалия, Норвегия и Дания възможност за неупражняване правото на глас в съдебния съвет не съществува. Гласуването за налагането на дисциплинарни наказания е явно в Португалия, Норвегия, Дания, Сърбия, Хърватия, Полша, Латвия, а единствено в Румъния – тайно.

В последния законопроект за промяна на конституцията, внесен в Народното събрание от шест парламентарни групи, отпадна идеята за премахване на тайния вот във ВСС и възможността да се гласува "въздържал се". В първоначалния си вариант конституционните промени предвиждаха премахване на тайния вот, защото в българския ВСС той не се използва за гарантиране на независимостта на гласуващия, а за прикриване на лобитата, които му оказват влияние.

Заради натиска на ДПС и АБВ обаче тайният вот засега се пази. ДПС очаквано зае позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, който също е за запазването на тайния вот. Партията на Лютви Местан не отчете позицията на Върховния касационен съд, който определи явното гласуване като достижение на демокрацията.

В тази ситуация Реформаторският блок се заканва, че отново ще внесе предложение з а отпадането му, но в по-късен етап на процедурата по промяна на конституцията.

Най-гласовият противник на отпадането на тайния вот се оказа служебният премиер и бивш конституционен съдия Георги Близнашки. Той изживя трансформацията от борец срещу модела #КОЙ до съветник на ДПС за съдебната реформа. Близнашки обяви, че премахването на тайния вот било посегателство срещу съдебната власт и разнасяше наляво-надясно, че никъде в Европа нямало такива правила.

Сега се оказва, че самият ВСС, който също е против реформата, сам е открил, че почти навсякъде в Европа е така, а само в България сме изключение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?