ВСС също амнистира шефката на Софийския апелативен съд

Даниела Дончева

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да амнистира шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева и така последва примера на съдебните инспектори. Във вторник с 10 на 3 гласа ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу съдийката, която бе уличена в тежки нарушения при проверки в началото на годината.

Членовете на ВСС, които смятаха, че Дончева трябва да понесе санкции за действията си, бяха Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

На 23 април т.г. съдебният инспекторат съобщи, че с гласуване съдебните инспектори са решили да не предлагат за наказание съдия Даниела Дончева. Това се случи, въпреки че тя бе изловена в множество нарушения при разпределението на делата в едно от най-важните съдилища в държавата.

Инспектор Александър Мумджиев уличи съдия Дончева, че незаконно е разпределила сама на себе си дело с материален интерес от 102 млн. лв, което засяга активи на фалиралата КТБ. Скандалът избухна през октомври м.г., когато съдия Милен Василев постави на видно място в съдийския коридор на САС свое писмо до Дончева, в което я заподозря в действия "със силен корупционен мирис".

Милен Василев посочи, че шефката му е иззела неправомерно висящите дела, включително делото за активите на КТБ. Съдебният инспекторат започна проверка и Мумджиев констатира общо пет нарушения, извършени от председателката на апелативния съд. Друг сериозен гаф е утвърждаване на незаконни вътрешни правила за разпределение на делата, които допускат рокади на съдии и вземането на делата им. Без публично известни аргументи колегите на Мумджиев го бламираха.

Практиките в Софийския апелативен съд бяха проверени и от върховните съдии, които също установиха нарушения.

След отказа на съдебния инспекторат да предложи Даниела Дончева за наказание, това реши да направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Лозан Панов внесе актовете на инспектор Александър Мумджиев и върховните съдии във ВСС. Това също се оказа недостатъчно.

Действията на ВСС в този случай създават най-тежкия прецедент, който хвърля сянка върху новия състав на кадровия орган. След този случай всеки съдебен шеф, изловен в сходни нарушения, би могъл да постави въпроса защо е предлаган за наказание. Това ще разклати сериозно доверието на магистратите (доколкото то съществува – б.р.) и в съдебния инспекторат.

Споделяне

Още по темата

Още от България