Софийската адвокатка колегия:

ВСС създава предпоставки за безпринципност и предава доверието на обществото

ВСС създава предпоставки за безпринципност и предава доверието на обществото

Два дни след уволнението от ВСС на съдия Мирослава Тодорова Софийската адвокатска колегия (САК) излезе със становище срещу решението на съдебното правителство.

„Софийската адвокатска колегия винаги е подкрепяла законността и справедливостта. САК подкрепя независимостта на колегите съдии и се противопоставя на безпринципността и административното вмешателство в тяхната работа“, се заявява в декларация на адвокат Петър Китанов, председател на Софийска адвокатска колегия.

САК застава на позицията, че формализмът на ВСС в този конкретен случай най-малко е в помощ на съдебната система и организацията в работата на българския съдия.

„Висшият съдебен съвет е призван да създава условия за проява на професионализма, безпристрастието и необременената правна мисъл на българския съдия. Наместо това с акта на налагането на най - тежкото наказание - уволнение към съдия Мирослава Тодорова, дръзнала да споделя и да се бори за своята независимост - ВСС не само създава предпоставки за никому непомагащите хаос и безпринципност в системата, но и предава - за пореден път - доверието на обществото, което му е възложило мисията да създава условия за предотвратяване на подобни нарушения, а не да налага показни наказания на работещите и мислещи хора от съдебната система“, пишат от адвокатската колегия.

САК апелира за създаване на условия за спокойна от административно вмешателство и битови неудобства дейност по правораздаване, чиято единствена задача да бъде обективност, независимост и професионализъм. Единствено тогава изискванията към българския съдия могат да бъдат безкомпромисно високи, очакванията на обществото - големи, а моралната и професионална отговорност на съдията - безкрайна”, се заявява в декларацията, подписана от Петър Китанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България