ВСС се обяви срещу извънредните заплати за спецмагистратите

снимка БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) се обяви срещу отпускането на до шест допълнителни заплати годишно за магистратите и съдебните служители в специализираните звена в съдебната система.

Според ВСС това ще е “необоснована привилегия, която не е обвързана нито с естеството на работата на магистратите, нито с натовареността на специализираните съдилища“.

“Не се очертава фактическа и правна сложностпо делата, която да различна от разглежданите от общите съдилища. Това е неоправдано изменение на закона, поради което ние се противопоставяме“, се казва в позицията на ВСС.

Както Mediapool вече написа, шестте заплати отгоре за всички магистрати и съдебни служители в специализираните звена на съдебната система ще струват на бюджета около 2 милиона лева годишно. Приемането на проекта на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" от Народното събрание е на финална фаза. Предстои гласуване на второ четене в пленарна зала. Аргументът на вносителите е, че спецмагистратите ще бъдат подложени на “огромно“ натоварване след 5 ноември тази година, когато поемат делата за “корупционни престъпления“ по върховете на властта.

Преди ден Софийският градски съд оповести, че за последните три години прокуратурата е внесла точно 26 дела за т.нар. "корупционни престъпления" срещу хора от върховете на властта. Това прави близо девет дела на година, които от началото на ноември тази година ще се гледат от Специализирания наказателен съд. В момента тези дела са подсъдни на Софийския градски съд (СГС).

Статистиката за "корупционните" дела, предоставена от СГС, напълно разби мита, лансиран от управляващите, че спецсъдиите трябва да получат по шест заплати отгоре на година, за да не блокират от допълнителната работа.

ВСС се обяви против промените без дебат. Единствено бившият спецсъдия Драгомир Кояджиков коментира, че има нужда от увеличение на заплатите за съдебните служители в спецзвената и Софийския районен съд. Той каза, че е против това да става със закон, но ВСС трябва да намери решение, защото те са твърде натоварени.

Ако управляващите все пак приемат поправките в закона, то един първоинстанционен спецсъдия ще може да получава годишна заплата от над 60 хиляди лева. Толкова получават и върховните съдии.

В Специализирания наказателен съд работят 18 съдии, на които ще бъдат възложени допълнително девет дела за "корупционни престъпления" по върховете на властта. Това е при условие, че прокуратурата продължи да внася такива дела със същата скорост, както и досега. Сметките показват, че на съдия се пада по половин дело на година срещу 20 000 лева по-голяма годишна заплата.

Новите заплати се оспорват от редица съдии и с правни аргументи. Има сериозни опасения, че властта вече е прокарала противоконституционни промени за спецсъдилищата. Проблемът е, че вкарването на делата срещу определена категория лица в спецсъд означава, че се създава извънредно съдилище - трибунал, а не специализирано съдилище. А това е забранено изрично от конституцията. Ако на тези съдии се раздадат и извънредни заплати, това само ще потвърди този извод.

Споделяне

Още от България