ВСС се оплака от критиките в доклада на неправителствените организации

сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе в четвъртък с декларация, в която окачествява критиките на неправителствените организации към неговата работа като "тотално отрицание". 19 от членовете на ВСС гласуваха за приемането на тази позиция.

Преди седмица десет неправителствени организации излязоха с доклад, в който остро разкритикуваха досегашната работа на съдебния съвет и отношението на управляващите към съдебната реформа. Документът беше изпратен до ЕС и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В него се казва, че процедурите по избор на хора по върховете на съдебната власт са били публични, но непрозрачни. Целта бе да замести мониторинговата процедура над съдебната система от ЕК, тъй като Брюксел ще публикува своя доклад едва в края на годината.

ВСС отговори остро на тези изводи, но настоя, че има намерение да води диалог с неправителствения сектор чрез новосъздадения Граждански съвет. В същото време кадровиците на Темида изразиха разочарованието си, че не са получили възможност да се запознаят с доклада на гражданските сдружения.

"Тоталното отрицание на всичко е неконструктивно и подвеждащо както за Европейската комисия, до която е изпратена обобщената оценка, така и за българската общественост. Дейността на Висшия съдебен съвет не генерира скандали и ВСС няма да бъде проводник на такива. Съзнаваме отговорността си за решаване на проблемите в съдебната система", се казва в отговора на ВСС.

Членовете на съвета обясняват още, че няма да приемат форми на общуване извън Гражданския съвет, "които ще създават обстановка на конфронтация и напрежение".

В доклада на неправителствените организации се описваха всички скандали в съдебната система през последните месеци. Заключението беше, че има съмнения за корупционни схеми и упражняване на натиск от задкулисни политически кръгове са следствие от натрупаните проблеми в съдебната система. Управляващите са упрекнати, че демонстрират нежелание за решаване на проблемите.

В гражданския доклад има и редица конкретни препоръки за реформиране на системата, но в декларацията си ВСС пропусна да ги обсъди.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?